Győzelemre készül a PiS

A nemzeti-konzervatív lengyel kormánypárt magabiztos sikerét hozhatják el az őszi parlamenti választások, miután úgy tűnik, az ellenzéki összefogás az EP-választások után kifulladóban van.

2019. 06. 18. 12:25
30th anniversary of the first free democratic parliamentary election in Poland
Az európai tanácsi posztjáról távozó Donald Tusk már a lengyel politikai tájképet szemléli Fotó: Kacper Pempel Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy lendületet adtak a május végi euró­pai parlamenti választások a Jog és Igazságosság (PiS) nemzeti-konzervatív lengyel kormánypártnak, amely 45,38 százalékos eredményével legyőzte a szavazatok 38,47 százalékát megszerző ötpárti ellenzéki összefogást.

A legfrissebb felmérések arról tanúskodnak, hogy a jogállamiság és a szabadságjogok eltiprásával, a nyugati média és az uniós intézmények részéről állandó nyomás alá helyezett PiS az idei őszi parlamenti választásokon is felülmúlja a széttöredezett ellenzéket, s újabb négy évre szerzi meg az abszolút többséget a varsói törvényhozás alsóházában. A PiS-t a szavazók 44 százaléka támogatná, ha most lennének a választások, a legerősebb ellenzéki pártot, a jobboldali-liberális Polgári Platformot (PO) 22 százalék. Rajtuk kívül mindössze a néhány hónappal ezelőtt alapított baloldali párt, a Tavasz lépné át az ötszázalékos bejutási küszöböt. A 2015-ös választási vereség óta egy helyben toporgó PO-nak tehát nem hozta meg a sikert a teljesen eltérő ideológiájú pártokkal való összefogás, szövetségeseik az elmúlt hónapokban jelentéktelen politikai szereplőkké váltak: a felmérések szerint a kereszténydemokrata Néppárt három, a Baloldali Demokratikus Szövetség két, a Modern nevű liberális párt egy százalékot érne el, míg a Zöldek támogatottságát nem is mérik a közvélemény-kutatók.

Mi vagyunk a lengyel szuverenitás, a lengyel függetlenség, a felfelé ívelő fejlődés garanciája – indokolta a PiS népszerűségét a májusi EP-siker után Jaroslaw Kaczynski, a párt elnöke, Lengyelország erős embere. Elemzők véleménye szerint a siker többek között a szociális és családtámogatási programok népszerűségén, illetve a gazdaság rendbetételén alapszik, amely részben az elmaradt áfabefizetések behajtásából ered. – A PiS hiába költött sokat, a költségvetésbe mégis több pénz folyt be – mondta korábban lapunknak Igor Janke politikai elemző. A központi statisztikai hivatal és a pénzügyminisztérium adatai alapján az egy évvel ezelőtti 14,7 százalékról tavaly 7,2 százalékra csökkent az áfarés, vagyis az áfakötelezettség és az adóhatóság részéről ténylegesen beszedett áfa összegének különbözete. Ilyen mértékű áfaréscsökkenés egyetlen másik EU-tagállamban sem volt tapasztalható az elmúlt években.

Az európai tanácsi posztjáról távozó Donald Tusk már a lengyel politikai tájképet szemléli
Fotó: Reuters

Nem véletlenül beszélt Jaroslaw Kaczynski tavaly év végén arról, hogy a Polgári Platform vezette előző lengyel kormány (2007–2015) idején 250-265 milliárd zlotyt (19-20 ezer milliárd forint) érő kiesést szenvedett a lengyel állami költségvetés az áfacsalások miatt.

– Nagyon sok minden arra vall, hogy egy átfogó botrányról volt szó, és a kormány bizonyos mértékben tolerálta azt – jelentette ki a PiS elnöke.

Az áfacsalások ügyében hallgatta meg tegnap egy lengyel parlamenti vizsgálóbizottság Donald Tusk akkori miniszterelnököt, az Európai Tanács jelenlegi elnökét. Ezen Tusk azt mondta, politikai támadás áldozata, hiszen az előző kormány idején elkövetett áfacsalások mértéke Lengyelországban nem volt kiemelkedő a többi EU-tagállaméhoz képest. Marcin Hora­la, a vizsgálóbizottság kormánypárti vezetője azonban a lengyel közszolgálati rádió tudósítása szerint nem volt megelégedve a korábbi kormányfő tanúvallomásával, mondván, Lengyelország gazdasági növekedésének mértéke – amely magasabb volt az EU-átlagnál – nem indokolt ekkora áfabevétel-kiesést. Tusk meghallgatása az ellenzék szerint az előző kormányfő elleni boszorkányüldözés része, hiszen a kormányellenesek táborában ő az egyik legnépszerűbb politikus Lengyelországban, és könnyen elképzelhető, hogy indulni fog a jövő évi államfőválasztáson Andrzej Duda jelenlegi köztársasági elnök ellenfeleként.

A legfrissebb felmérések egy ilyen összecsapás esetében azonban Duda 55-44 százalék arányú győzelmét jósolják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.