Alkotmányos kétharmadra törekszik Zelenszkij

Egy héttel az ukrán parlamenti választások után az a kérdés foglalkoztatja az elemzőket, hogy miként birkózik meg Volodimir Zelenszkij államfő és csapata azzal a hatalmas nyomással, amit a választók helyeztek rájuk a rekordmagas támogatottsággal.

2019. 07. 29. 12:29
Russia's President Putin meets leader of Ukraine’s Opposition Platform - For Life party Medvedchuk in Saint Petersburg
Viktor Medvedcsuk (balra) Vlagyimir Putyin közeli bizalmasának számít Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A humoristából elnökké lett Volodimir Zelenszkijt támogató párt sikere történelmi léptékű. A hivatalos végeredményt ugyan még nem hirdette ki a központi választási bizottság, de a voksok százszázalékos feldolgozottsága mellett a Nép Szolgája 43,16 százalékos támogatottsággal nyerte meg a pártlistás választást. A 199 egyéni körzetből 130-at vitt el, így a listán elért 124 mandátummal együtt 254 képviselője lesz az új parlamentben, miközben a kormányalakításhoz már 226 mandátum is elég. Egészen mostanáig egyetlen párt sem lépte túl a negyvenszázalékos támogatottságot.

Az államfő még a július 21-i választások előtt elmondta, abban az esetben is elképzelhető koalíciókötés, ha pártja önerőből is képes lesz a kormányalakításra. Amennyiben ez megtörténik az 5,82 százalékot szerzett Hang nevű párttal – mely hozzájuk hasonlóan szintén új formáció –, valamint az ukrán politika örökös szereplőjével, Julija Timosenkóval és annak Haza pártjával (8,18 százalék), akkor éppen 300 képviselő alkotná a többséget, és csupán egyetlen voks hiányozna az alkotmányos kétharmadhoz. Ám könnyen lehet, hogy az is meglesz, merthogy a Nép Szolgája tíz olyan körzetben készül megtámadni az eredményt, ahol jelöltjük csupán néhány száz szavazattal veszített. Elképzelhető, hogy ott újraszámolják a voksokat vagy akár megismételhetik a választást is. Ám ha ez a próbálkozás nem is hozna egyetlen mandátumot sem, akkor is ott van még 47, függetlenként mandátumhoz jutó képviselő, közülük nem volna nehéz néhányat a saját oldalukra állítani.

Viktor Medvedcsuk (balra) Vlagyimir Putyin közeli bizalmasának számít
Fotó: Reuters

Az azonban biztos, hogy az ötszázalékos bejutási küszöböt teljesítő öt párt közül a Petro Porosenko volt elnök Európai Szolidaritás néven újjászervezett pártja (8,1 százalék) és a Viktor Medvedcsuk, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli bizalmasa által fémjelzett Ellenzéki Platform – Az Életért nevű ereje alkotják majd az ellenzéket. Különösen igaz ez az utóbbi pártra, amely 13,05 százalékot szerzett és hat egyéni mandátumot vitt el, így összesen 43 parlamenti képviselője lesz.

Az oroszbarát formáció meglepően jó szereplése ennél jóval nagyobb is lehetne, az elcsatolt Krímen és a felkelők uralta kelet-ukrajnai területeken élők ugyanis nem szavazhattak, az ott található 26 egyéni választókerületben nem is tartottak szavazást, márpedig az ott élő több millió ukrán választópolgár voksainak nagy többsége vélhetően az Ellenzéki Platformot erősítette volna. Ennek pedig figyelmeztetésként kell szolgálnia a nyertesnek is: a Medvedcsuk-féle pártra szavazók ugyanis a hivatalos és kötelező kommunikációval ellentétben nem látnak feltétlenül agresszort Oroszországban, azt szeretnék, ha a kereskedelmi blokádok helyett inkább kölcsönösen előnyös alapokon újraszerveznék az ukrán–orosz gazdasági kapcsolatokat, s mielőbb véget vetnének a háborúskodásnak a Donbászon.

Újoncok és hölgyek sokasága

Az új kijevi radába bejutott képviselők több mint kétharmada még sohasem volt a parlament tagja. A 323 újonc közül 167-en listán, 156-an egyéni választókerületben szereztek mandátumot. A Nép Szolgája valamennyi, 254 képviselője „szűz” tag a parlamentben, de a Hang párt húsz képviselője közül is csupán a frontembernek, Szvjatoszlav Vakarcsuknak lesznek ismerősök a parlamenti folyosók. A független Ukrajna történetében a kilencedik összehívású legfelső tanácsba 87 hölgy is bekerült, ami szintén rekord, legutóbb 53-an voltak, most viszont egyötödük a gyengébbik nemhez tartozik. S ha már a nőknél tartunk, Nagyija Szavcsenko botrányhős pilóta, akit az orosz börtönévei alatt az Ukrajna Hőse címmel tüntettek ki, egyéniben próbálkozott, de mindössze nyolc (!) voksot szerzett.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.