Az űrben tündöklő gloire

Franciaország űrparancsnokságot hoz létre a légierőn belül, hogy így javíthassa az ország védelmi képességeit. Párizs mozgástere ezen a területen különlegesen nagy — köszönhetően többek között a Francia Guyana-i űrközpont stratégiai elhelyezkedésének —, de messze nem egyedi. Az űrbéli hadseregek felépítése ma még tudományos-fantasztikus elképzelés, bár számos kezdeményezés volt ezen a téren a múltban, s nem csak Franciaország tervezi saját Halálcsillagját.

2019. 07. 15. 10:21
An upgraded Ariane-5 rocket blasts off from Kourou in French Guiana, late February 12, 2005 before s..
Ariane rakéta indul útjára Kourouból Fotó: Stringer . Forrás: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az üggyel kapcsolatban a Reuters hírügynökség emlékeztet Florence Parly francia védelmi miniszter azon tavalyi kijelentésére, amely szerint Franciaország az űrágazatot stratégiai területnek tekinti, és fejleszti a más nagyhatalmaktól érkező növekvő fenyegetésekkel szemben a világűr militarizálására irányuló verseny közepette. A Reuters szerint négy vezető diplomata is arról számolt be júniusban, hogy a NATO az idén tudatosítani akarja: a világűr is lehet hadszíntér.

Donald Trump amerikai elnök kormányzata is bejelentett tavaly egy tervet, amelynek értelmében egy új, „űrerőt” hoznának létre a hadsereg hatodik haderőnemeként 2020-ra. Ezt korábban már meglépte Izrael, amely hivatalosan Izraeli Légi és Űrerők nevet adta saját légierejének. Macron utalt a stratégia céljára, miszerint így jobban meg tudják védeni a francia műholdakat „aktív módon is”.

Franciaország a harmadik ország volt a világon, amely kijutott az űrbe a Szovjetunió és az Egyesült Államok után. Az egykori, rendkívül kiterjedt francia gyarmatbirodalom egyik öröksége Francia Guyana, a Dél-Amerika északi partján fekvő függő terület, amelynek szomszédai egykoron brit, illetve holland fennhatóság alatt álltak. Francia Guyana főként börtönszigete miatt ismert, ám stratégiai elhelyezkedése ideá­lissá teszi űrközpontként. Az űrhajók az Egyenlítőhöz közel eső területeken tudnak a legkevesebb energia felhasználásával felszállni, emellett a gyorsítórakéták elemei visszahullanak a Föld elhagyásakor, amelyek ideális esetben a tengerbe zuhannak. Mivel Kourou városa mellett keletre tenger van, ráadásul az ország 95 százalékát őserdő borítja, ideális nemcsak Franciaország, hanem az Európai Űrügynökség kísérleteihez. Ezek a kísérletek nem csupán polgári célúak, hanem nagyon sokszor katonai jellegű műholdakat állítanak Föld körüli pályára.

Ariane rakéta indul útjára Kourouból
Fotó: Reuters

Florence Parly tavaly beszélt arról, hogy egy orosz műhold a jelek szerint közel került egy olasz–francia közös fejlesztésű műholdhoz, és megpróbálta lehallgatni a kommunikációját. Az Athena-Fidus műhold feladata az olasz és a francia hadsereg közötti titkos kommunikáció biztosítása, Parly szerint az orosz kémkedési kísérlet nem volt sikeres. A Lucs típusú orosz műhold amerikai állítások szerint 2015-ben az ő műholdjaikhoz is közelített hasonló céllal, Moszkva szerint ez azonban nem igaz.

A világűr felfegyverzésének ötlete az űrkutatás hatvanas-hetvenes évek során tapasztalt felfutása, majd az azt követő hidegháborús időszak eredménye. A katonai fejlesztések a Föld közelében keringő műholdaknak stratégiai jelentőséget adtak, így a helyzetmeghatározásban és a kommunikációban is fontos feladat hárul rájuk, így a drónok vagy a precíziós rakéták célba juttatásához is elengedhetetlenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.