Dúl a kapitányok háborúja

Szabadlábra helyezte egy olasz bíróság Carola Raketét, a Sea-Watch 3 nevű migránshajó kapitányát, aki sokadik volt abban a sorban, akik hírnevet szereztek maguknak és hajójuknak az olasz hatóságokkal való dacolással. A 31 éves német nőt hősként ünneplik az európai baloldalon, miközben az olasz hatóságok kalóznak tekintik.

2019. 07. 05. 11:54
Carola Rackete, the 31-year-old Sea-Watch 3 captain, disembarks from a Finance police boat and is escorted to a car, in Porto Empedocle
Carola Rakete. A baloldal hősként, az olasz hatóságok kalózként tekintenek rá Fotó: Guglielmo Mangiapane Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sea-Watch 3 ugyanazt az utat járta be, mint annyi más hajó előzetesen: az egykori halászhajóból migránsokat szállító vízi jármű lett egy szakosodott szervezet kezében. A Sea Watch német cég, de a hajón holland zászló lobog, korábban a Sea-Watch 3 az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű NGO birtokában volt, s a Dignity (Méltóság) nevet használta. Az MSF azóta távozott a Földközi-tengerről, a német NGO pedig maradt. A hajóskapitány is megjárta a maga útját: több egyetemen tanult, majd a Greenpeace nemzetközi környezetvédő mamutcég tulajdonában levő kutatóhajón teljesített szolgálatot. A meglepően fiatal nő Líbiából érkezett afrikai migránsokat vett fel hajójára és szállította őket Lampedusa szigetére, ám az olasz hatóságok megtagadták a kikötő megnyitását a számára. Rakete viszont, megszegve a hajókra vonatkozó szabályokat, úgy döntött, erőszakkal kiköt Lampedusán, ennek során pedig nekiütközött egy olasz őrhajónak.

A tengeri közlekedésnek azonban szabályai vannak, azokat épp a biztonságos közlekedés érdekében nem szabad felrúgni. Matteo Salvini olasz belügyminiszter azt mondta, minthogy egy holland lobogó alatt hajózó jármű megtámadott és megrongált egy őt megállítani szándékozó olasz hadihajót, ezt nem lehet másként értékelni, mint harci cselekményként. A migránshajó kapitányát védelmébe vevő közösség azonban úgy érzi, Carola Rakete érzelmi okokból helyesen döntött, amikor fittyet hányt a vonatkozó szabályokra, és kierőszakolta a kikötést.

Carola Rakete. A baloldal hősként, az olasz hatóságok kalózként tekintenek rá
Fotó: Reuters

A hajóról végül 41 afrikai származású migráns szállt le, akik különböző európai országokba utazhatnak tovább. Az érintett migránsok hátteréről azonban nem lehet tudni semmit, így azt se, fizettek-e azért, hogy Európába jussanak. A megszokott séma szerint igen, az embercsempészek vállalják, hogy eljuttatják őket valamely part menti táborba, ahonnan társaik elviszik őket Európába. A tarifa emberfüggő, ezer-háromezer dollár körüli összegbe kerül egy ember Európába jutása illegálisan. Az embercsempészekről tudni lehet, hogy időnként összejátszanak a parti őrségekkel, és azzal is tisztában vannak, merre találhatóak a mentőhajók, így emberi rakományukat a civil társaságok által irányított hajók közelében a vízbe dobják.

Carola Rakete előtt Pia Kemp volt a baloldali sajtó népszerű sztárja, ő a Iuventa nevű migránshajó kapitánya volt fiatal kora ellenére. A ma 36 éves bonni nő hajója állítólag 14 ezer embert mentett ki a Földközi-tengerből és vitt Európába, ő személyesen nagyjából ezer embert vett fel a vízből a hajóra. A Iuventát az olasz hatóságok lefoglalták, Pia Kemp pedig ügye elbírálására vár. Ahogy Rakete, úgy Pia Kemp is nagyon népszerű személyiség volt az internetes és a nyomtatott sajtóban, minthogy két fiatal nőről van szó, akik „eladható” médiaszenzációt jelentettek Olaszországban és Németországban egyaránt.

Il Capitano csak egy van

Az olasz sajtó Carola Raketére a „La Capitana” becenevet aggatta, aki szembeszáll az „Il Capitano” becenevű Matteo Salvini belügyminiszterrel. Az olasz sajtó sajátossága a regionalizmus, a legnagyobb példányszámú lapokat Észak-Olaszországban szerkesztik, így a La Stampa torinói, a Corriere della Sera pedig milánói újság, utóbbi város Salvini otthona. Ennek megfelelően az Il Capitano becenév helytálló Lombardiában, ám ennek teljesen más olvasata van Rómában. Az AS Roma szurkolói ugyanis minden meccsen úgy szurkolnak: Csak egy kapitány van! Ő pedig Francesco Totti.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.