Sötét hangulat Hongkong utcáin

Fehér ruhás, maszkos ellentüntetők csatlakoztak a hongkongi rendőrök és a Peking-ellenes demonstrálók állóháborújához. Miután vasárnap brutális támadást indítottak békés tüntetők ellen, Carrie Lam hongkongi kormányzó az eset teljes kivizsgálását sürgette. A Peking által támogatott politikus okkal kelt a tüntetők védelmére, vannak ugyanis arra utaló jelek, hogy a vasárnapi támadás felsőbb körök támogatását élvezte.

Buzna Viktor
2019. 07. 23. 15:54
Men in white T-shirts with poles are seen in Yuen Long after attacked anti-extradition bill demonstrators at a train station, in Hong Kong
Sokan Peking által támogatott akciónak tartják a maszkos férfiak agresszív fellépését Fotó: Tyrone Siu Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokkoló mértékű erőszakról beszélt Carrie Lam hongkongi kormányzó, a Peking támogatását élvező helyi vezető, aki tegnap a vasárnap esti összecsapásokra reagált egy sajtótájékoztatón. A hét végén újabb szintet lépett az egyébként is agresszív hangulatú tömegdemonstráció, amikor váratlanul egy civil csoport rohanta le a békés demonstrálókat. A fehér ruhát viselő, maszkos támadók a semmiből tűntek elő Hongkong egyik metróállomásán, majd botokkal kezdték verni a meglepettségükben menekülő tüntetőket. Egyetlen heves rohammal leverték a békés demonstrálókat; összesen negyvenöt ember, közöttük egy ellenzéki politikus és több újságíró sérült meg.

– Az erőszak sosem válasz egy problémára – fogalmazott hétfői sajtótájékoztatóján Hongkong kormányzója, az eset teljes kivizsgálását követelve a rendőrségtől. A politikus tegnapi kijelentésével azok mellett állt ki, akik őt Peking helytartójaként tartják számon, és megbukásában reménykednek. Június eleje óta tartanak a tüntetések, melyeknek gyújtópontja egy Kínával, Tajvannal és Makaóval közösen tervezett kiadatási törvény volt.

Kritikusok szerint a dokumentum aláírásával csorbulna Hongkong szuverenitása, a városállam ugyanis széles körű autonómiát élvez a Kínai Népköztársaságban. Az úgynevezett „egy ország, két rendszer” elvet a korábbi gyarmattartó, Nagy-Britannia rögzítette szerződésben 1997-es kivonulásakor. A sziget különleges jogi státust kapott, az abban foglalt, ötvenéves lejárat közeledtével azonban a helyiek egyre érzékenyebbek a témára. Erre utal, hogy Carrie Lam korábban hiá­ba függesztette fel a kiadatási törvényt, minősítette a jogszabályt nyilvánosan halottnak, a tüntetések ennek ellenére sem csillapodtak. Sőt a hét végén már újra erőszakos zavargásokba csaptak át, ezeket a rendőrség tegnap is könnygázzal, rohamokkal próbálta megtörni.

Sokan Peking által támogatott akciónak tartják a maszkos férfiak agresszív fellépését
Fotó: Reuters

A részben okafogyottá vált tiltakozás irritálni kezdte a helyiek egy csoportját, ők lehetnek azok a maszkot, fehér ruhát viselő támadók, akik tegnap nyers erővel fejezték ki nemtetszésüket. Éppen a támadás idején nem volt azonban egyetlen rendőr sem a közelben, amiért sokan szervezett, Peking által támogatott akciót gyanítanak. Ezt támasztja alá az a videó, amelyben egy Kína-párti hongkongi politikus kezet fog az ellentüntetőkkel. Junius Ho állítja, ő a roham előtt futott össze a tömeggel, akik felismerték őt.

A Peking-ellenes tüntetők azonban ezt nem hitték el a politikusnak, és tegnap feldúlták az irodáját.

Veszélyes gondolat

Szokatlan mártíromságot választanak hongkongi tüntetők: a június elején indult, Peking-ellenes demonstrációknak eddig négy résztvevője végzett magával, legutóbb egy 28 éves nő. Emléke előtt ezrek tisztelegtek a városállam kikötőjében. A CNN riportot készített e jelenségről, cikkükben az egyik tüntető állítja: az öngyilkossági hullám mögött a hongkongi rendszer ellen intézett támadás áll. Ezt mutatják a transzparensek, az utcai graffitik és a mobilalkalmazásokon terjedő üzenetek. A tüntetések központi témájává vált az öngyilkos hősök tiltakozása, akiknek halála nem lehet hiábavaló. A megmozdulások szervezői ugyanakkor arra intik a résztvevőket, hogy vessék el ezeket a gondolatokat, a tüntetéseknek a reményről kell szólnia. Peking felszólította a hongkongi kormányt: gondoskodjon az emberek mentális egészségéről. Egy felmérés szerint hat hongkongi polgárból egy depressziótól, szorongástól szenved.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.