Bevonnák Trumpot a választási kampányba

Hevesen bírálták lengyel kormánypárti politikusok azt a nyílt levelet, amelyet a demokrácia állapota miatt aggódó egykori nagykövetek címeztek Donald Trump amerikai elnöknek. A levélírók aggályaiban nem osztoznak a lengyel választópolgárok.

2019. 08. 28. 18:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudok olyan demokratikus országot, amelyben egykori tisztségviselők saját országukat becsmérlik – mondta tegnap Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettes, hozzátéve: minél sikeresebb a kormány, annál idegesebben támadja az ellenzék. Joachim Brudzinski egykori belügyminiszter pedig úgy vélte: az ellenzék bármit megtenne a kormány megbuktatása érdekében.

A szóban forgó nyílt levélnek huszonhárom egykori nagykövet a szerzője, akik a Polgári Platform jobboldali-liberális párt vezette előző kormányok idején voltak kiküldetésben: közülük Ryszard Schnepf az Egyesült Államokban, Iwo Byczewski Tunéziában, Piotr Nowina-Konopka a Vatikánban. Üzenetükben arra kérik a vasárnap a második világháború kirobbanásának nyolcvanadik évfordulója alkalmából Varsóba látogató Donald Trumpot, hogy tiltakozzon lengyel tárgyalópartnereinél a lengyel demokráciát fenyegető állítólagos veszélyek és a jogállamiság helyzete miatt, amit a kormány „nem tart tiszteletben”.

Lengyel sajtóelemzések nem tartják valószínűnek, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) nemzeti-konzervatív kormánypárthoz ideológiailag közel álló Trump belpolitikai kérdéseket fog felvetni Varsóban, hiszen korábban a nyugati civilizáció védelmezőjeként aposztrofálta Lengyelországot, az elmúlt két és fél évben pedig a katonai együttműködését is elmélyítette a két NATO-tagállam. Hamarosan mintegy ezer fővel, 5500-ra fog emelkedni a Lengyelországban állomásozó amerikai katonák létszáma, Trump pedig amiatt is elégedett szövetségesével, hogy teljesíti azon NATO-kötelezettségét, miszerint költségvetése legalább két százalékát fordítja katonai kiadásokra.

A kedden közölt nyílt levél a választási kampány részének tekinthető, október 13-án ugyanis az urnák elé járulnak a választópolgárok, hogy a parlament leendő összetételéről döntsenek. A felméréseket továbbra is a négy éve hatalmon lévő Jog és Igazságosság vezeti, 41 százalékos eredményre számíthat, miközben a májusi európai parlamenti választásokon induló ötpárti ellenzéki összefogás időközben három blokkra bomlott.

– Lengyelországban nincs kormányváltó hangulat. A legtöbb választó számára nem vonzó kínálat, hogy csakis a kormány megbuktatása a cél – nyilatkozta a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak Piotr Buras politikai elemző. Szakértők egyöntetű véleménye szerint a kormány népszerűsége elsősorban gazdasági, jóléti és családtámogatási intézkedéseinek köszönhető, ám mára az is egyértelművé vált, hogy a mélyen vallásos katolikus lengyelek többségét elégedettséggel tölti el a konzervatív, keresztény értékek következetes képviselete.

– Az ellenzéki pártok baloldali fordulata, párosulva azzal, hogy a PiS határozottan kitart a hagyományos értékek mellett és szilárd kommunistaellenes elveket vall, sok centrista szavazót vonzott a kormánypárthoz – állapítja meg Pawel Rybacki a Harvard Political Review folyóiratban írt elemzésében, utalva arra, hogy az antikommunista aktivisták által alapított Polgári Platform nemrég összefogott a posztkommunista baloldallal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.