Bojkottal fenyeget Európa

Az európaiak nehezen fogják tudni ratifikálni az EU és a dél-amerikai közös piac közötti szabadkereskedelmi egyezményt, amennyiben folytatódnak az amazonasi esőerdőkben kialakult tüzek.

Magyar Nemzet
2019. 08. 26. 6:41
Amazon fire in Brazil
A természeti katasztrófa szakértők szerint elsősorban az erdőirtásra és a nagy szárazságra vezethető vissza Fotó: Victor Moriyama / Greenpeace Brazil HANDOUT Forrás: MTI/EPA/Victor Moriyama
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európaiak nehezen fogják tudni ratifikálni az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac (Mercosur) közötti szabadkereskedelmi egyezményt, amennyiben folytatódnak az amazonasi esőerdőkben kialakult tüzek – közölte a hét végén Donald Tusk, fokozva a feszültséget a nagyhatalmak között az elmúlt napokban a tűzvész nyomán kialakult vitában. „Természetesen támogatjuk az EU–Mercosur-megállapodást, de nehéz egy harmonikus ratifikációs folyamatot elképzelni az euró­pai országokban, miközben a brazil kormány lehetővé teszi a föld tüdejének elpusztítását” – fogalmazott az Európai Tanács elnöke a világ hét legfejlettebb országai – Németország, Egyesült Államok, Japán, Olaszország, Kanada, Nagy-Britannia és Franciaország – vezetőinek találkozóján.

Emmanuel Macron francia államfő is bírálta Jair Bolsonaro brazil elnököt, akit azzal vádolt meg, hogy hazudott a környezetvédelmi elkötelezettségét illetően. Macron ezért bejelentette: Franciaország nem támogatja az EU és a Mercosur közötti szabadkereskedelmi egyezményt, amelyet húsz évig tartó tárgyalások után júniusban írtak alá a felek. A francia elnök szombati televíziós beszédében elismerte, hogy a környezetvédelmi kérdésekben az Egyesült Államokkal nézeteltérések mutatkoznak. Emmanuel Macron úgy vélte, hogy valamennyi nagyhatalomnak fel kell lépnie az óceánok és az esőerdők védelmében. „Amazónia a közös kincsünk, mindannyiunkat érint, Franciaországot jobban is, mint a többieket az asztal körül, miután [a Franciaországhoz tartozó] Guyana Amazóniában van” – hívta fel a figyelmet a francia elnök.

A természeti katasztrófa szakértők szerint elsősorban az erdőirtásra és a nagy szárazságra vezethető vissza
Fotó: MTI/EPA/Victor Moriyama

A nemzetközi nyomás hatására Brazília elnöke pénteken engedélyezte, hogy a hadsereg is közreműködjön az amazóniai esőerdőtüzek megfékezésében – írta az MTI. A katonaság egyes egységei szombattól foglalják el állomáshelyeiket az érintett területeken, hogy segítsenek a tűzoltásban, együttműködve a közbiztonsági szervekkel és a környezetvédelmi hivatalokkal – olvasható Jair Bolsonaro elnöki rendeletében.

Bolsonaro korábban az esőerdők védelmét a brazil gazdasági fejlődés – bányászat, földművelés, fakitermelés – akadályaként emlegette, amivel nemzetközi, környezetvédelmi bírálatok sorát vonta magára.

Többéves rekord

Több száz újabb helyen észleltek erdőtüzeket szombaton az Amazonas vidékének mintegy három hete lángoló dzsunge­lében a hivatalos adatok szerint. Január óta 78 383 erdőtüzet jegyeztek fel szerte az országban, ami önmagában is többéves rekord, és a szakértők szerint elsősorban az erdőirtásra és a nagy szárazságra vezethető vissza. A tüzek több mint fele az Amazonas esőerdőiben ég, csütörtökön és pénteken 1663 újabb tüzet észleltek a brazil űrkutatási hivatal, az INPE szakemberei. Az INPE vezetőjét egyébként augusztus elején leváltották a hivatal éléről, miután olyan adatokat hozott nyilvánosságra, amelyek azt mutatták, hogy júliusban mintegy négyszerese volt az erdőirtás az egy évvel korábbinak. Jair Bolsonaro brazil elnök azzal vádolta meg az INPE vezetőjét, hogy hazudik. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.