Forrong Nagy-Britannia Boris Johnson lépése miatt

Óriási a felháborodás az Egyesült Királyságban a brit parlament ülésezésének szeptember közepétől október közepéig tartó felfüggesztése miatt.

2019. 08. 30. 12:42
A pro-Brexit supporter holds a placard outside Cabinet Office in London
Tüntetők vonultak a londoni parlament elé, a brexit végrehajtását követelik Fotó: Toby Melville Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási a felháborodás az Egyesült Királyságban a brit parlament ülésezésének szeptember közepétől október közepéig tartó felfüggesztése miatt, csütörtök estig mintegy másfél millióan írtak alá egy petíciót a Boris Johnson brit miniszterelnök által kezdeményezett döntés ellen. – A parlament ülését nem szabad elnapolni vagy azt feloszlatni, míg megfelelő mértékben meg nem hosszabbították az 50. cikkely időtartamát vagy az Egyesült Királyság vissza nem vonta kilépési szándékát az Európai Unióból – olvasható a felterjesztés szövegében. A hatályos szabályok szerint a brit parlament oldalán szereplő petíciókról vitáznia kell a testületnek, amennyiben legalább százezren aláírják.

Tüntetők vonultak a londoni parlament elé, a brexit végrehajtását követelik
Fotó: Reuters

Közben csütörtökön az ellenzéki brit Munkáspárt bejelentette, rendkívüli parlamenti vitát kezdeményez az Egyesült Királyság kiválásáról az Európai Unió­ból. Jeremy Corbyn, a párt vezetője bírálta a parlament szerdán elfogadott kényszerszünetét, s Boris Johnson brit miniszterelnök szemére vetette, hogy a demokráciát akarja felszámolni a megállapodás nélküli brexit kikényszerítésével. John McDonnell, a Munkáspárt árnyékkormányának pénzügyminisztere tegnapi nyilatkozata szerint továbbra is elképzelhetőnek tartja, hogy a pártja bizalmatlansági indítványt nyújt be a Boris Johnson ellen, és örülnének, ha ennek eredményeként általános választásokat tartanának az országban. Szakértők szerint ugyanakkor éppen ez az a forgatókönyv, amit a brit miniszterelnök el akart érni váratlan lépésével.

A keményvonalas kilépéspárti Jacob Rees-Mogg, aki a kormányban a kabinet parlamenti tevékenységéért felel, a BBC-nek azt mondta, a brexit ellenzői­nek két lehetőségük van: vagy leváltják a kormányt, vagy megváltoztatják a törvényeket. – Ha pedig egyikhez sincs meg a bátorságuk vagy az erejük, akkor október 31-én kilépünk – tette hozzá. Michel Barnier európai uniós brexitügyi főtárgyaló mindenesetre látszólag kezd beletörődni a megegyezés nélküli brexit lehetőségébe. A The Guar­dian brit lap által idézett francia politikus a brit parlament felfüggesztésére úgy rea­gált: az Európai Unió továbbra is állampolgárainak és vállalatainak érdekeit fogja védelmezni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.