Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Hongkong: a filmvilág is megosztott

Már nemcsak véres utcai jelenetek és politikai nyilatkozatok, de igazi bulvárbotrányok is kísérik a júniusban kezdődött, Kína-ellenes hongkongi tüntetéseket. A napokban felfordult a filmvilág, miután a népszerű amerikai-kínai színésznő, Liu Jifej kiállt a hongkongi rendőrök mellett, szembehelyezkedve a tüntetőkkel. A közismerten Kína-párti hongkongi filmes, Jackie Chan pedig a kínai állami televíziónak adott interjúban borzolta a kedélyeket. Ezek után nem meglepő, hogy tegnap a toronyházakat időnként megmászó francia „pókember”, Alain Robert békülést sürgető akciója nem váltotta ki a kívánt hatást.

Buzna Viktor
2019. 08. 17. 7:50
Processed with Snapseed.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megbékélés nem fér bele a hongkongi, Peking-ellenes tüntetők és támogatóik számára, legalábbis erre utalnak a francia „pókember”, Alain Robert tegnapi akciójára adott válaszok. A toronyházakat időnként biztosítás és engedély nélkül megmászó francia férfi péntek reggel egy hongkongi épületre aggatott ki egy zászlót, amelyen az autonóm város és a Kínai Népköztársaság fog kezet egymással. Bár a megbékélést sürgető akcióval kapcsolatban nehéz morális kifogást találni, a hongkongi tüntetőknek, támogatóinak sikerült.

A Twittert és egyéb mikroblogot elárasztották a Robert-t támadó üzenetek, Peking ügynökének vagy csak a partvonalról bekiabáló, dilettáns bajkeverőnek állítva be őt. Több más hírorgánum mellett a BBC is a Padiu­cao (Badiucao) nevű disszidens kínai művész reakcióját idézte. „Ez a zászló jól példázza, hogy milyen felszínesek és ostobák tudnak lenni a nyugati emberek, ha Hongkong és Kína kapcsolatáról esik szó. Ne kezeljük Pekinget normális félként, rendben? Tényleg azt akarod, hogy hentesekkel és diktátorokkal fogjunk kezet?” – írta az Ausztráliából dolgozó kínai művész.

A hangos kisebbség célkeresztjébe került Liu Ji-fej (Liu Yifei; képünkön) kínai–amerikai színésznő is, aki a kínai mikroblogon, a Vejpón állt ki a hongkongi rendőrök mellett. „Támogatom a hongkongi rendőrséget, úgyhogy akár meg is verhettek” – utalt a Peking-ellenes tüntetők erőszakosságára a 65 millió követővel rendelkező Liu a szerdai posztjában.

A 31 éves színésznő alaposan felkavarta az érzelmeket, egyetlen nap alatt több mint 150 ezer reakció érkezett a bejegyzésére. A hongkongi tüntetők és szimpatizánsaik ebben az esetben is szélsőségesen reagáltak, bojkottra szólítottak fel a Liu főszereplésével 2020-ban debütáló Mulan című Disney-film ellen. A kínai amazontípust megtestesítő, Hua Mulan karakterében eddig éppen a női egyenjogúságot látta meg a filmes szakma, Liu Ji-fej posztja ezért is okozhatott különösen nagy zavart.

Talán kevéssé okozott meglepetést a világhírű hongkongi filmes, Jackie Chan Peking-párti nyilatkozata. A héten a kínai állami televíziónak adott interjúban Chan közölte, az elmúlt években gyorsan fejlődött Hongkong gazdasága, ami Kínának köszönhető. „Mindenhol büszke vagyok arra, hogy kínai vagyok. Az ötcsillagos zászlót a világ minden pontján tisztelik” – vallott sokadszorra identitásáról a filmszínész. Az interjúra válaszul a tüntetőket támogató egyik befolyásos Twitter-oldal, a Hongkong World City tömören üzent Jackie Channek. „Hongkong gyűlöl téged” – írták.

Nemcsak a popkultúra, de a gazdasági szféra is belesodródott a júniusban kezdődött, azóta egyre erőszakosabb utcai zavargásokba. Tegnap lemondott a Cathay Pacific légitársaság két magas rangú munkatársa, miután dolgozóik többször is nyíltan kiálltak a tüntetők mellett. A hongkongi Takungpao című hírlap cikke szerint július 26-án a Cathay Pacific légitársaság Tokió és Hongkong közötti légi járatán a kapitány a szokásos repülési helyzet és időjárási informá­ciók után „politikai álláspontját” fejezte ki a hongkongi zűrzavar kapcsán, de a Cathay Pacific légitársaság egyes munkatársai részt vettek a repülőtéri tüntetéseken is.

Megbékülést kezdeményezett a francia pókember. Nem értékelték a gesztust
Fotó: Reuters

Az álláspontok kiéleződése miatt továbbra sem várható nyugalom Hongkong utcáin. A hét végén folytatódnak a tüntetések, amelyek sokak szerint válaszút elé értek. A héten, a város repülőterén tartott zavargások erőszakosságán megütközött a helyi és a nemzetközi közvélemény, ezért most a sajtóban többen latolgatják, hogy vajon vissza tudja-e szerezni támogatottságát a mozgalom. Ha a békés tüntetők többsége otthon marad, az erőszakos kemény mag várhatóan tovább radikalizálódik majd. Ez pedig újabb lépés lenne a közvetlen kínai beavatkozás irányába. Ahogyan arról lapunk is írt, a jogszabályi környezet adott ahhoz, hogy Peking átvegye az irányítást, a Kínai Népköztársaságot a negatív nemzetközi visszhang tarthatja vissza.

Rossz előjel, hogy a kínai sajtó terroristának címkézi a tüntetőket, a kormány álláspontja szerint a hongkongi mozgalmat, hasonlóan más, korábbi „színes forradalmakhoz” a nyugati erők, mindenekelőtt az Egyesült Államok támogatja. Donald Trump amerikai elnök az elmúlt napokban ambicionálta magát az ügy rendezésében: csütörtökön a Twitteren ajánlotta fel, hogy megvitatná az ügyet Hszi Csin-ping kínai államfővel, tegnap pedig egy sajtótájékoztatón sürgetett személyes találkozót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.