Lefedni a teljes égboltot

Hawaii egyik különleges helyére, a Mauna Kea vulkánra tervezett harmincméteres teleszkóp (Thirty Meter Telescope, TMT) a csillagászok szerint forradalmasíthatja az univerzumról alkotott tudásunkat. A helyi őslakosok egy része viszont őseik kultúráját félti: az alvó vulkán szent hely, amire nem való újabb hatalmas távcső. A tudomány és a hagyományok harcából ez alkalommal a tudomány kerül(het) ki győztesen.

2019. 08. 01. 15:36
null
A szigeten a Gemini Obszervatórium 8,1 méteres átmérőjű távcsöve negyede a tervezettnek Fotó: M. Joy Pollard Forrás: NASA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az óriásteleszkóp nemzetközi – amerikai, kanadai, japán, kínai és indiai – együttműködésben, 1,4 milliárd dollárból épül. A jelenlegi csillagászati teleszkópoknál jóval nagyobb eszköz harminc méter átmérőjű főtükre 492, egyenként 1,4 méteres elemből áll majd. Az MTI szerint a tudósok az első galaxisok születését és a csillagvárosok evolúcióját tanulmányozhatják vele, valamint azt, hogy ezek milyen kölcsönhatásban vannak a fekete lyukakkal. A világűr titkait feltáró megaprogram vezetői két helyszínt jelöltek ki, a hawaii Mauna Kea vulkán mellett La Palma, a spanyol Kanári-szigetek egyik szigete szerepelt a lehetőségek között. Végül Hawaii mellett voksoltak, de nem számoltak az őslakosok véleményével.

A világ legfejlettebb távcsöveként emlegetett óriásteleszkóp építése körüli viták és bírósági csatározások 2009 óta folynak. Az építési engedély kiadása után megkezdett munkálatokat 2015-ben felfüggesztették, mert tüntetések sorozatával, a hegycsúcsra vezető utak lezárásával az őslakosok megakadályozták a munkát. A hawaii legfelsőbb bíróság 2015-ben érvénytelenítette a korábbi döntést, mivel a hatóságok nem vették figyelembe az ellenzők véleményét.

Az állami föld- és természetierőforrás-hivatal 2017-ben adott ismét engedélyt az építkezés megkezdésére. A sziget legfelső bírósága tavaly novemberben hagyta jóvá a 4205 méter magas Mau­na Kea (alvó) vulkán csúcsára tervezett óriásteleszkóp építési engedélyét. Az óriásteleszkóp építését ellenző őslakosok azért fordultak bírósághoz, mert szerintük az építkezés meggyalázza szent földjüket. A csillagászok ellenben azért ragaszkodnak a helyhez, mert ez a legalkalmasabb helyszín a világűr megfigyelésére száraz, hideg klímája, tiszta levegője és optimális atmoszférája miatt. A két fél ellentétes érdekei között próbált rendet tenni a bíróság.

A szigeten a Gemini Obszervatórium 8,1 méteres átmérőjű távcsöve negyede a tervezettnek
Fotó: NASA

Az építkezés kezdetét idén július 15-re tervezték. Az építőcég azonban nem tudta megközelíteni a gépeivel a Mauna Kea tetejét, mert ebben néhány száz békés tüntető megint megakadályozta. A tüntetéssorozat miatt szükségállapotot hirdettek az állam egész területére. (A hawaii lakosság nagy része támogatja a távcső megépítését. Annak ellenére így van ez, hogy a hegyen jelenleg tizenhárom távcső működik.)

– A Mauna Kea az egyik legszentebb helyünk Hawaiin – mondta Kaho’okahi Kanuha, a protestálók vezetője a CNN-nek. A nyugvó vulkán a mágikus erejű források és a hawaii istenségek otthona. Köztiszteletben álló ősök otthona, mivel ez az a hely, ahonnan az emberek a mennybe juthatnak.

– A 2020-as években megvalósuló új csillagászati óriástávcsövek tudományos jelentőségét a hatalmas fénygyűjtő képessége adja: korábban elérhetetlenül halvány, azaz távoli galaxisok, kvazárok vizsgálatai mellett a közeli csillagok körül keringő exobolygók felszínét is tanulmányozhatóvá teszik a 25-30-40 méteres tükörátmérőjű extrém nagy optikai teleszkópok – tájékoztatott Kiss L. László, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.

Jelenleg három projekt formálódik: az Európai Déli Obszervatórium extrém nagy teleszkópja Chilében, az amerikaiak által dominált óriás Magellán-teleszkóp szintén Chilében, míg az ugyancsak ameri­kaiak által vezetett harmincméteres teleszkóp a Hawaii-szigeteken. Az akadémikus szerint az utóbbi azért különösen jelentős, mert az északi féltekén épülne meg – a másik két szupertávcső egy­aránt a déli égbolt vizsgálatát végezné. Így kizárólag a hawaii 0teleszkóppal együtt lenne lehetséges a teljes égbolt lefedése a csillagászat következő generációs csúcsműszereivel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.