Trump árfolyam-manipulációval vádolja Kínát

Mártonffy Attila
2019. 08. 06. 16:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok hivatalosan is valutamanipulátornak minősítette Kínát, mivel meggyőződése, hogy a pekingi kormány szándékosan gyengítette nemzeti valutáját a napokban. Az amerikai pénzügyminisztérium hétfőn, a pénzpiacok zárása után hozta nyilvánosságra erről szóló közleményét Steve Mnuchin miniszter aláírásával. Mindez nem sokkal azután történt, hogy Donald Trump amerikai elnök a Twitter mikroblogon ismételten szemrehányást tett Kínának, mert szerinte a pekingi lépés célja, hogy Peking tisztességtelen kereskedelmi előnyre tegyen szert. Ezt megelőzően a jüan dollárhoz viszonyított árfolyama – 2008 óta először – a hétjüanos lélektani küszöb alá gyengült. Az MTI szerint a kínai központi bank 6,9225 jüanban határozta meg a kínai fizetőeszköz dollárhoz viszonyított középárfolyamot hétfőre, ez 229 bázisponttal, 0,33 százalékkal volt gyengébb a péntekinél. A kínai nemzeti valuta ezután kurzusa rövid idő alatt a 7 jüan/dollár küszöb alá gyengült, s tartósan ott is maradt.

A Reuters szerint a kínai központi bank tegnap azzal reagált a washingtoni megbélyegzésre, hogy az súlyosan sérti a nemzetközi pénzügyi rendet és káoszt teremt a pénzpiacokon, továbbá megakadályozza a globális gazdaság és kereskedelem fellendülését. Kína eddig sem használta és ezután sem fogja használni az árfolyamokat a kereskedelmi viták befolyásolására, állítják. Elemzők szerint viszont az amerikai–kínai kereskedelmi háború további szélesedésére lehet számítani, ugyanis Peking azt követően cselekedett, hogy Trump a múlt csütörtökön tízszázalékos vámemelést jelentett be 300 milliárd dollár értékű kínai árura. Ez az Egyesült Államokba irányuló kínai áruk azon részére vonatkozik, amelyet eddig nem terhelt büntetővám.

Kína azonnal ellenlépéseket ígért, és hétfőn leállította az amerikai agrártermékek importját. Kormánya felszólította az állami tulajdonú vállalatokat, függesszék fel az amerikai agrártermékek vásárlását. A magántulajdonú cégek hasonlóan cselekedtek, leállították az amerikai szójabab beszerzését. A kínai vállalatok Dél-Amerika felé fordultak, és onnan próbálják pótolni a kieső amerikai importot. Kína az Egyesült Államok egyik legnagyobb agrárkereskedelmi partnere. Ha leállítja a behozatalt, azt megérzik az amerikai gazdák és Trump elnök vidéki szavazói is. A megtorlás nyilvánvaló módja, ha a kínaiak még a jövő évi elnökválasztás előtt vágnak vissza. Kína volt tavaly az USA harmadik legnagyobb exportpiaca. Az áruexport értéke 120,3 milliárd dollárt tett ki, 7,4 százalékkal kevesebbet az előző évinél. Ezen belül az agrártermékek értéke 9,3 milliárd dollárra rúgott, amivel Kína az amerikai mezőgazdasági cikkek negyedik legnagyobb felvevőpiaca volt. A legnagyobb értékben – 3,1 milliárd dollárért – szójababot importáltak.

Nem engednek Hongkongban

Kína megerősítette elutasító álláspontját a hongkongi tüntetéshullámmal kapcsolatban: a rend mielőbbi helyreállítását sürgeti, és teljes mértékben kiáll a Carrie Lam vezette hongkongi kormányzat mellett. Jang Kuang, a pekingi kormány hongkongi és makaói ügyekért felelős irodájának szóvivője szerint a központi kormányzat felszólítja a hongkongi lakosságot, hogy támogassa a helyi kormányzat munkáját. „A szélsőséges tüntetők tettei mély gödörbe taszítják Hongkongot, aláásva a város gazdasági és társadalmi életét, éppen ezért a megmozdulásokat le kell állítani, az illegális akciók elkövetőit pedig meg kell büntetni. Mindazoknak, akik részt vesznek ezekben a tevékenységekben, tisztában kell lenniük vele, hogy felelősek a tetteikért” – fogalmazott Jang.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.