Juncker az örök föderalista és globalista

Az Európai Bizottság leköszönő elnöke már nem változik meg: ő valóban az Európai Egyesült Államok híve volt és maradt a mai napig.

2019. 09. 16. 14:38
EU leaders summit in Brussels
European Commission President Jean-Claude Juncker arrives to the European Union leaders summit in Brussels, Belgium, June 20, 2019. Julien Warnand/Pool via REUTERS - RC1BB11FCE00 Fotó: POOL New
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke már nem változik meg: ő valóban az Európai Egyesült Államok híve volt és maradt a mai napig. Hű követője az Európai Unió egyik jellegzetesen föderalista és globalista „alapító atyjának”, Jean Monnet-nak.

Ezt sikerült bizonyítani legutóbb az Euronews nevű tévécsatornának adott interjújában, amelyben – mondhatnánk, szokás szerint – Orbán Viktorról is nyilatkozott, akivel – mint mondja –, „a személyes kapcsolata továbbra is nagyon jó”.

A nyilatkozat e részét már sokan ismertették: azt mondta, hogy a magyar miniszterelnököt nem tartja európai vezetőnek, mert „ő magyar!”. Kifejtette, hogy Orbán „első számú gondja az országa, nem pedig Európa. És ez hatalmas hiba. Ha csak a saját országunk érdekel bennünket, ahol feltüzeljük az érzelmeket, anélkül, hogy figyelnénk a tágabb európai összefüggésekre, akkor nem vagyunk európai vezetők, vak nemzeti vezetők vagyunk”.

Valójában nincs ebben a nyilatkozatban semmi meglepő: azt adta Juncker, ami a lényege.

Juncker lényege pedig a globális, nemzetek feletti, kozmopolita gondolkodásmód. Luxemburgi politikusként indult, de az igazi identitása nem nemzeti, hanem európai, illetve globalista.

Juncker az unió azon vonulatához tartozik, amelyik kezdettől fogva az Európai Egyesült Államok megvalósításán gondolkodott. Ide tartozott az úgynevezett „alapító atyák” közül elsősorban a már említett Jean Monnet – mert sajnos az alapító atyák döntő többsége is föderalista volt –, aki ugyan francia területen született, de nagyon hamar világpolgárrá változott, s akinek a tervei alapján Robert Schumann francia külügyminiszter 1950. május 9-én kiadta nyilatkozatát, amelyben felkérte az európai országokat, hogy szén- és acéltermelésüket Európa első nemzetek feletti intézményében szervezzék meg: ez lett az Európai Szén- és Acélközösség.

Monnet is, Juncker is – a realitásokat felismerve – lépésről lépésre akarták az áhított célt, a teljes föderalizmust elérni. Juncker így nyilatkozott erről 1999-ben a Spiegelben: „Mi elhatároztunk valamit, amit aztán elhelyezünk a köztudatban és várunk egy darabig, hogy mi fog történni. Ha nincs nagy kiabálás, ha nincsenek lázadások, mert a többség nem is érti, hogy mit határoztunk el, akkor folytatjuk – lépésről lépésre, amikor már nincs visszaút.”

2017-ben pedig, amikor a britek kilépése már visszafordíthatatlannak tűnt, szeptemberi uniós beszédében kijelentette, hogy elérkezett az idő a föderális Európa létrehozására. Meg is tett érte mindent – szerencsére hiába.

Ne csodálkozzunk hát, ha azt állítja, hogy az a „hatalmas hiba”, ha egy miniszterelnök első számú gondja saját országa és nem Európa.

Ugyanis számára – és az olyan föderalisták és globalisták számára, mint Macron, Merkel, Verhofstadt, Schulz, Vestager stb. – a nemzettudat elvetendő, ásatag, múltbéli fogalom, amit el kell felejteni, mert káros a „progresszió” szempontjából.

Orbán válasza nagyon frappáns volt a Kossuth rádióban: „Én azért vagyok európai, mert magyar vagyok, ha nem lennék magyar, nem is tudnék európai lenni.”

Íme, a két szellemiség, amely vívja csatáit a kontinensen most már legalább 70 éve: világpolgárként vagy honpolgárként legyünk európaiak. Ez dönti el Európa sorsát.

Isiásszal vagy isiász nélkül: nem fog Juncker hiányozni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.