Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Múzeumban bujkált a legnagyobb kétéltű

Az a gondolat, hogy a dél-kínai óriás­szalamandra külön faj, először az ­1920-as években merült fel egy szokatlan példány alapján, amelyet a londoni állatkertben tartottak.

2019. 09. 19. 12:42
A zoo breeder shows the size of Karlo, a Chinese giant salamander, at its enclosure at Prague Zoo
CZECH-ANIMALS/ Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriásszalamandrák Kína központi, keleti és déli területén egyaránt éltek. Az elmúlt évtizedekben mind több példányt ejtettek el, mert egyre több kínai engedhette meg magának, hogy a luxusélelmiszernek számító alapanyagból készült ételkülönlegesség kerüljön az asztalára.

A nagyüzemi gazdálkodás is veszélyezteti e különös lény élőhelyeit, emellett a fertőző betegségek is tizedelik az állatokat. A tudósok szerint érdemi összefogásra van szükség, ha meg akarjuk menteni ezt a lényt a kihalástól. A túlzott vadászat az állat populációjának összeomlásához vezetett – 2013 és 2016 között mindössze négy helyen bukkantak Kínában vadon élő példányokra a szakemberek. A kínai óriásszalamandrák (Andrias davidianus) nincsenek ezzel egyedül. Tizenöt évvel ezelőtt mérték fel először a kétéltűek populációit, és arra a következtetésre jutottak, hogy a világ hatezer fajának majdnem egyharmadát a kihalás fenyegeti.

Fotó: Reuters

Az élő kövületként emlegetett kétéltűvel kapcsolatban már korábban sejtették, hogy nem egyetlen fajról van szó. Az a gondolat, hogy a dél-kínai óriás­szalamandra külön faj, először az ­1920-as években merült fel egy szokatlan példány alapján, amelyet a londoni állatkertben tartottak.

Ez és más múzeumi példányok DNS-e, illetve vadon élő kínai óriásszalamandrák szövetmintái alapján három eltérő genetikai ágat azonosítottak Kína különböző folyamaiban és hegységeiben. A három ág három fajt képvisel: az Andrias davidianust, az Andrias sligoit és egy harmadik, még el nem nevezett fajt. A dél-kínai óriásszalamandra a három közül a legnagyobb, egyúttal ez a ma élő legnagyobb kétéltű. A Londoni ­Zoológiai Társaság kutatócsoportjának tanulmánya az Ecology and Evolution című szaklapban jelent meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.