Új vádak Trump ellen

Az elnök arra kérhette Volodimir Zelenszkijt: indítson vizsgálatot az előző amerikai alelnök, egyben fő politikai ellenfele, Joe Biden fiának korrupciógyanús ukrajnai ügyleteivel kapcsolatban.

2019. 09. 27. 13:54
U.S. President Trump meets with Ukraine's President Zelenskiy in New York City, New York
Az ukrán és az amerikai elnök az ENSZ-beli különtalálkozón Fotó: Jonathan Ernst Forrás: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos feladataim ellátása során információt szereztem több amerikai kormányzati tisztviselőtől arra vonatkozóan: az amerikai elnök arra használja hatalmát, hogy egy külföldi országtól kérjen beavatkozást a 2020-as amerikai választásokba – kezdődik az a csütörtökön nyilvánosságra hozott, a titkosítás alól feloldott levél, amelyet egy névtelen kiszivárogtató címzett a washingtoni törvényhozás két házának hírszerzési bizottságának még szeptember elején. Ez az a levél, amelynek alapján kedden felelősségre vonási eljárás megkezdését javasolták az elnökkel szemben Donald Trump demokrata párti ellenfelei a kongresszusban. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy az elnök törvénytelenséget követett el, amikor július 25-i telefonbeszélgetésük során arra kérte frissen megválasztott ukrán kollégáját, Volodimir Zelenszkijt: indítson vizsgálatot az előző amerikai alelnök, egyben fő politikai ellenfele, Joe Biden fiának korrupciógyanús ukrajnai ügyleteivel kapcsolatban.

Az ukrán és az amerikai elnök az ENSZ-beli különtalálkozón
Fotó: Reuters

A nyilvánosságra hozott levél szerzője szerint bár maga nem volt személyesen tanúja bármiféle törvénysértésnek, más kormányzati tisztviselőktől szerzett információk alapján arra a következtetésre jutott: a republikánus párti elnök újraválasztása érdekében nyomást gyakorolt az ukrán államfőre, majd a Fehér Ház igyekezett „elzárni” a telefonbeszélgetés leiratát, hogy az ne kerüljön nyilvánosságra. Mint írja, a beszélgetés kivonatát nem a hagyományos számítógépes rendszerben tárolták, hanem a „különösen érzékeny tartalmú”, bizalmas információknak helyet adó rendszerben. A kiszivárogtató szerint az ügy súlyos veszélyt jelent a nemzetbiztonságra.

A felelősségre vonási eljárás keretében elvben csak a törvényhozás felsőháza, a szenátus mozdíthatja el hivatalából Trumpot, mégpedig kétharmados többséggel, a republikánusok azonban többségben vannak a szenátusban. Mike Murphy republikánus párti politikai tanácsadó ugyanakkor azt mondta az MSNBC hírcsatornának, hogy az 53 republikánus szenátorból mintegy 30 támogathatja Trump eltávolítását, mivel saját szenátori újraválasztásuk reményében nem akarnak olyan színben feltűnni, mint akik egy törvényszegő elnök hivatalban maradására szavaznak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.