Az Egyesült Államok elengedte az orosz „kémnőt”

Az ügyészek eleinte csupán úgy jellemezték őt, mint aki szexért cserében próbált meg beférkőzni befolyásos amerikai konzervatív körökbe.

Mártonffy Attila
2019. 10. 26. 11:01
Russian agent Maria Butina released from prison, awaiting deportation
Reklámfotó a gyanús hátterű nőről Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap szabadlábra helyezték és kiutasították az Egyesült Államokból a kémkedésért elítélt Marija Butyinát – ezt Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet is megerősítette. Az orosz nő a diplomata szerint ma reggel érkezik meg Oroszországba. A szabadon bocsátást az orosz nő amerikai ügyvédje jelentette be csütörtökön Washingtonban. Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint Butyinát tegnap a floridai Tallahassee-ben lévő szövetségi börtönből a Miamiban lévő, illegális migránsokat fogadó gyűjtőközpontba szállították, Butyina innét repült tovább még aznap Moszkvába. Az RT.com orosz hírportál szerint Antonov arra panaszkodott, hogy az amerikai kormány végig nem vette figyelembe Oroszország ismételt információkéréseit Butyina szabadon bocsátásáról, erről csak az utolsó pillanatban tájékoztatták Moszkvát.

A nőt – aki 2016-ban érkezett az Egyesült Államokba diákvízummal – 2018 nyarán vette őrizetbe a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), emlékeztet a távirati iroda. Letartóztatását követően részletesen feltárta, hogy részese volt annak az orosz kampánynak, amely Oroszország és befolyásos amerikai republikánus személyiségek közötti kapcsolatok kiépítését szorgalmazta. Az ügyészek eleinte csupán úgy jellemezték őt, mint aki szexért cserében próbált meg beférkőzni befolyásos amerikai konzervatív körökbe. Ezt a vélekedést az amerikai sajtó is felkapta, s kémvádakat is rásütöttek – állítják Moszkvában.

Butyina szoros kapcsolatokat épített ki többek között a befolyásos Nemzeti Lőfegyverszövetség tagjaival is, a vádak szerint azért, hogy az orosz érdekeket terjessze. A 31 éves Butyinát idén áprilisban ítélte egy washingtoni szövetségi bíróság 18 hónapos börtönbüntetésre, de ebbe már beleszámították az előzetes letartóztatásban töltött időt. Ő volt az első orosz állampolgár, akit a választásokba történő beavatkozás címén ítéltek el.

Reklámfotó a gyanús hátterű nőről
Fotó: MTI/EPA

A per folyamán kiderült, Butyina nemcsak saját elhatározásából férkőzött be az amerikai konzervatív körökbe fegyverrajongó aktivistaként, hanem orosz kapcsolattartója, Alekszandr Torsin utasítására cselekedett. Torsin Vlagyimir Putyin orosz elnök pártjának magas beosztású tagjaként ismert, aki szerepel a nyugat-európai szankciós listákon is mint egy pénzmosással foglalkozó bűnszervezet feltételezett tagja. Butyina előbb ugyan beismerte, hogy regisztrálatlan külföldi ügynökként részese volt a Torsin irányította összeesküvésnek, de tavaly decemberben visszavonta a vallomását. Akkor az orosz külügyminisztérium nyilatkozatban hangoztatta, hogy kényszer hatására tett vallomást, és egyébként is olyan bűnökért ítélték el, amelyeket valószínűleg el sem követett.

Az RT.com-nak nyilatkozó amerikai elemző szerint a tíz hónapon át szigorúan őrzött magánzárkában tartott Butyinát olyan tevékenység miatt ítélték el, amiért egy átlagemberrel legfeljebb csekély összegű bírságot fizettetnek, aztán elengedik. A szakértő úgy véli, a külföldi diákok többsége tesz úgy Amerikában, mint a kémkedéssel vádolt nő, ugyanis azért mentek az Egyesült Államokba, hogy megismerjék a politikai rendszert és barátokra tegyenek szert. Az amerikaiak ugyanígy viselkednek külföldön, így őket is kriminalizálni lehetne – tette hozzá. Az ítélet kihirdetése után a nő ügyvédje is megjegyezte, nem történt volna semmi, ha védence nem orosz állampolgár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.