Megosztottá vált Hongkong

Bár a világsajtó kiemelten kezelte a hongkongi tüntetések fejleményeit, a radikalizálódó mozgalom az elmúlt hetekben sokat veszített tömegéből. Részben azért, mert a Kínával közösen tervezett kiadatási törvényt végül visszavonta a város vezetése. A lapunknak nyilatkozó helyi lakos szerint a hongkongi események a nyugati demokrácia paródiájaként foghatók fel.

Buzna Viktor
2019. 10. 03. 11:49
Rally against police brutality in Hong Kong
Demonstráló diák Molotov-koktéllal. Sokan eltávolodtak tőlük a szélsőséges erőszak miatt Fotó: MTI/EPA/JEROME FAVRE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az online fórumokat is megmozgatták a hongkongi tüntetések fejleményei. A Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulójára időzített keddi akcióban egy rendőr lőfegyverrel ártalmatlanított egy rátámadó tüntetőt. Az azóta napvilágot látott videókból pedig kiderül, hogy a botokkal, kalapácsokkal felfegyverzett demonstrálók nagy túlerőben voltak, a lövést leadó egyenruhásnak nem volt ideje figyelmeztetni támadóját. Ahogyan az online véleményekből és a helyszíni tudósításokból is kiderül, a tüntetők sok támogatót vesztettek, a demonstrációkon részt vevők száma jelentősen megfogyatkozott.

– Amikor Hongkong kormányzója, Carrie Lam szeptember elején lépéseket tett a kiadatási törvény visszavonására, sok tüntető lezártnak tekintette az ügyet – mondta a Magyar Nemzetnek Belle Ding Hongkongban élő kínai pénzügyi szakember. A Kína Vuhan (Wuhan) tartományából származó nő az autonómiát élvező város és a szárazföldi Kína integrációjának híve, a kínai közösségi médián kemény hangon támadja a tüntetők mozgalmát. Ding szerint a szélsőséges erőszak alkalmazása miatt is többen eltávolodtak. – Kedd óta azt írják a transzparenseikre, hogy „Ne lőjetek a fiainkra!”, miközben ők Molotov-koktélt dobálnak a rendőrökre és agyba-főbe verik őket – folytatta Ding.

Demonstráló diák Molotov-koktéllal. Sokan eltávolodtak tőlük a szélsőséges erőszak miatt
Fotó: MTI/EPA/JEROME FAVRE

A nő elsősorban mégsem a tüntetőket, hanem a nyugati médiát hibáztatja a kialakult helyzetért. Szerinte a beszámolók a kezdetektől aránytalanok voltak, az objektivitás hiánya igazságtalanul juttatta a tüntetőket komoly erkölcsi fölényhez. – Amíg a demonstrációk a jogszabályokat betartva zajlanak, nincs velük gond. De ezek az emberek fegyverekkel, arcukat nem vállalva okoznak anyagi kárt és súlyos sérüléseket hétről hétre – folytatta.

Radikális ideológiájuk miatt két részre osztották a hongkongi közvéleményt. – Ha nem vagy velük, akkor ellenük vagy – folytatta. Ezért aztán az értelmes, kiegyensúlyozott vitára esély sincs, a két tábor a szélsőségek felé tolódott ki. – A tüntetők ráerőltetik akaratukat Hongkongra, miközben erre semmilyen felhatalmazásuk nincs. Ki szavazott rájuk? – mondta Ding. Hozzátette: – Ha ilyen a nyugati demokrácia, akkor igazán nem értem, miért jó érte harcolni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.