Csatasorban az amerikai fejlesztési ügynökség

Az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynöksége, a USAID is szerepet vállal Washington Kínával vívott konfliktusában.

Buzna Viktor
2019. 11. 27. 10:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynöksége, a USAID is szerepet vállal Washington Kínával vívott konfliktusában – erről beszélt tegnap egy sajtóeseményen a szervezet főigazgató-helyettese, Bonnie Glick. A Trump elnök által kinevezett diplomata más vezető amerikai tisztségviselőkkel együtt érkezett Budapestre, ahol egy keresztényüldözésről szóló, kétnapos nemzetközi konferencián vesznek részt. Az újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen azonban a kínai befolyásról is szó esett. Glick hangsúlyozta azt a washingtoni álláspontot, miszerint Peking az 5G telekommunikációs technológia terjesztésével akarja behálózni a fejlődő világot.

Lapunk többször írt arról, hogy az Egyesült Államok igyekszik kiszorítani a következő generációs telekommunikációs infrastruktúra-fejlesztésekből kínai vetélytársát, a Huaweit. Washington több, Pekinggel hagyományosan jó kapcsolatokat ápoló európai országban, például Lengyelországban is sikerrel járt. A magyar kormány azonban diszkriminációtól mentes fejlesztésekről beszél az ügy kapcsán, hangoztatva, hogy pusztán nemzetiségi alapon egy vállalat sem szenvedhet hátrányt a magyar piacon.

Újságírói kérdésre Glick elmondta, erről a témáról nem beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, igaz, a USAID hatásköre a fejlődő világra terjed ki, vagyis Magyarország Washington segélyezési politikájának nem célországa. Azt ugyanakkor az amerikai vezető diplomata hangsúlyozta, szervezetüknek fontos feladata van az 5G-infrastruktúra terén, tájékoztatniuk kell a kormányokat a kínai technológia veszélyeiről.

Bonnie Glick és Szijjártó Péter Budapesten
Fotó: MTI/Burger Zsolt

– Meggyőződésünk, hogy alkalmazásuk az 5G-infrastruktúra kiépítésekor aláássa a demokratikus intézményeket – fogalmazott a USAID főigazgató-helyettese. Glick elmondta, Kína olyan technológiát kínál, amely autoriter országokban az állampolgárokkal szembeni fellépést szolgálhatják. – Nem egy amerikai megoldást kínálunk. Mi ebben a vitában a közvetítő szerepét töltjük be – tette hozzá. Ezzel kapcsolatban megkérdeztük az amerikai diplomatát: mi a garancia arra, hogy egy európai vagy amerikai telekommunikációs multi által kínált technológiát az elnyomó rezsimek nem fognak saját állampolgáraik ellen használni, Glick azonban elismerte, hogy erre nincs garancia.

A USAID képzésekkel, illetve a politikai kockázat átvállalásával támogatja a kínai 5G-technológia elleni fellépést. A szervezet egyrészt szakértőket képez ki a fejlődő világban, akik hazatérve tanácsadóként támogathatják a helyi kormányok munkáját. Szintén hozzájárulnak amerikai 5G-vállalatok megjelenéséhez a fejlődő országok piacain. Glick elmondta, közvetlen támogatást nem nyújtanak, átvállalják viszont a politikai kockázatot, hogy a magánszféra nagyobb biztonsággal terjeszkedhessen a kockázatos országok piacain.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.