Egységre szólította fel Délkelet-Ázsiát a maláj kormányfő

Forrás: MTI2019. 11. 02. 20:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai-amerikai kereskedelmi háború miatt és a világpiachoz való hozzáférésük érdekében a délkelet-ázsiai országoknak össze kell tartaniuk – jelentette ki Mahathir Mohamed malajziai miniszterelnök szombaton egy bangkoki üzleti fórumon, amelyet az aznap megkezdődő ASEAN-csúcsértekezlet egyik kísérőrendezvényeként tartottak meg.

„Mi nem akarunk kereskedelmi háborút, de ha méltatlanul bánnak velünk, akkor időnként nekünk is méltatlanul kell bánnunk velük” – tette hozzá a szókimondó, 94 éves politikus, utalva arra, hogy ha a nyugati országok korlátozni akarják a délkelet-ázsiai importot, illetve egyenesen ki akarják őket zárni piacaikról, akkor a délkelet-ázsiaiak is korlátozni fogják a nyugati importot.

Mahathir Donald Trump amerikai elnököt tette felelőssé a kínai-amerikai kereskedelmi háború kitöréséért, és általában is bírálta politikáját, „nem nagyon szimpatikus embernek” nevezve őt. „Ha az az ember nem lesz ott, akkor talán lesz változás” – szögezte le.

Diplomaták nyilatkozatai szerint a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) hétfőig tartó csúcstalálkozóján túlnyomórészt a kereskedelem lesz a téma, és kevéssé szerepelnek majd az olyan állandó kérdések, mint a területi viták Kínával vagy a Mianmarból elűzött rohingják. A csúcs zárónyilatkozatának tervezete szerint a térségi vezetők kifejezik aggodalmukat a protekcionizmus és a globalizációellenesség terjedése miatt.

Az exportvezérelt délkelet-ázsiai országok a kereskedelmi háború legnagyobb vesztesei, emiatt gazdasági növekedésük öt év óta idén a leglassabb. De a nyugati piacokról való kiszorulás mellett aggasztja őket az egyre nagyobb kínai befolyás is. Az ASEAN (Indonézia,Thaiföld, Szingapúr, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Vietnam, Mianmar, Kambodzsa, Laosz és Brunei) 620 milliós lakossága még a fele sincs Kínáénak.

Aggasztónak találják, hogy az Egyesült Államok küldöttsége alacsonyabb szintű, mint korábban rendszeresen: sem Trump elnök, sem Mike Pence alelnök nem lesz jelen, Washingtont Wilbur Ross kereskedelmi miniszter és Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó képviseli. Ebből arra következtetnek, hogy csökken a térségben az Egyesült Államoknak mint biztonsági ellensúlynak a szerepe Kínával szemben.

A tíz ország alkotta ASEAN Peking támogatásával már 2012 óta dolgozik azon, hogy velük együtt 16 ország – még Kína, India, Japán, Dél-Korea, Ausztrália és Új-Zéland – létrehozza a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezetét, a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerséget (RCEP). Ennek az övezetnek a tagjai a világ termelésének harmadát és a világ lakosságának 45 százalékát képviselnék. Azt remélték az ASEAN-vezetők, hogy erre a csúcstalálkozóra végre sikerül minden részletről megállapodni, de a jelek szerint a megállapodás tovább késik – állapította meg a Reuters hírügynökség.

A tárgyalásokat ismerők szerint India attól tart, hogy a kínai áruk elárasztják az országot, és saját termelői tönkremennek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.