Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Jól szerepelhettek a demokráciapártiak

Magyar Nemzet
2019. 11. 25. 7:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi rekordot döntött a hongkongi helyhatósági választásokon szavazók száma, vasárnap csaknem hárommillió polgár adta le a voksát a különleges kínai közigazgatási státussal bíró városban. A 71 százalékos részvétel mellett az is példátlan, hogy a 452 városi tanácsnoki helyért 1104 induló szállt versenybe. Rekord a szavazásra regisztráltak száma is, amely elérte a 4,1 milliót.

A négy évvel ezelőtti helyi választásokon csak 1,47 millió szavazó vett részt, de a demokráciapárti tüntetések elmúlt hónapokban kibontakozott – halálos áldozatot is követelő – hulláma különleges jelentőséget adott a mostani voksolásnak. A helybéliek mellett Kína-szakértők is arra voltak kíváncsiak, mekkora lesz a támogatottsága a megmozdulásoknak a szavazókörökben. Az elsőként beérkező eredmények szerint legalábbis jól szerepelhettek a demokráciapártiak. Az első száz, kihirdetett mandátum jó részét ők szerezhették meg. Egy nyertesjelölt cunamiról beszélt, egy másik pedig úgy fogalmazott: „Ma éjjel boldogak lehetünk, holnap pihenhetünk, de holnapután folytatnunk kell a harcunkat Hongkongért.”

Fotó: MTI/EPA/JEROME FAVRE

A magas részvétel miatt több szavazóhelyen is hosszú sorok alakultak ki, a szavazóknak pedig akár egy órát sorban kell állniuk ahhoz, hogy leadhassák a voksukat, írta a távirati iroda. A nap folyamán egyes szavazóhelyek környékén rendőrök jelentek meg, de számottevő incidensről nem érkezett jelentés. A tüntetéshullámot eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltotta ki. Mára azonban a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakultak a demonstrációk. Ezeken a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könny­gázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be. A tüntetések kereszttüzében egyes, a helyhatósági választásokon induló jelöltek is erőszakos támadások áldozataivá váltak.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól. A Londonnal kötött megállapodás szerint Kína ötven évre nagyfokú autonómiát garantált, ám a hongkongiak jó része úgy érzi, Peking egyre növeli befolyását a városban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.