Kérdőre vont koronatanú

A Fehér Ház bírálatai után republikánus törvényhozók is megkérdőjelezték a Trump mellett működő nemzetbiztonsági tanács a Szovjetunióban született szakértőjének az Egyesült Államokhoz való lojalitását.

2019. 11. 19. 21:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehér Ház bírálatai után republikánus törvényhozók is megkérdőjelezték az amerikai elnök mellett működő nemzetbiztonsági tanács a Szovjetunióban (a mai Ukrajna területén) született szakértőjének az Egyesült Államokhoz való lojalitását. Alexander Vindman alezredest – aki fültanúja volt Donald Trump elnök és ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij júliusi telefonbeszélgetésének – annak nyomán hallgatta meg immár nyilvánosan is a képviselőház hírszerzési bizottsága, hogy Trump ellen közjogi felelősségre vonási eljárást (impeachment) előkészítő vizsgálatokat folytatnak.

Vindman szerint nem volt helyénvaló, és pártpolitikai érdeket szolgált, hogy Trump a beszélgetés során egyik fő politikai ellenfele, Joe Biden fia elleni vizsgálatokat sürgetett Zelenszkijnél Hunter Biden üzleti érdekeltségei miatt. Republikánusok felvetették, hogy a Capitoliumon alezredesi egyenruhájában megjelent Vindmannek – egykori háborús veterán – Kijevben felkínálták a védelmi miniszteri tárcát. – Ezt minden egyes alkalommal visszautasítottam. Amerikai vagyok. Kisgyerekként jöttem ide – mondta a 44 éves katona.

Vindman azt állította októberben: a júliusi Trump–Zelenszkij telefonbeszélgetés leiratából törölték a Bidenre vonatkozó részt. Mint a CNN hírtelevízió szerint állította, személyesen megpróbált változtatni a beszélgetés később nyilvánosságra hozott leiratán, mert bele akarta illeszteni azt a részt is, amikor szerinte az amerikai elnök Joe Bidenre vonatkozó hangszalagok meglétét emlegette az ukrán államfőnek. Ám ez az állítólagos kísérlete a leirat megváltoztatására sikertelen maradt, írta a távirati iroda. Trump maga azt hangoztatta: bár nyers leiratot tettek közzé, az mindenben megfelelt a telefonbeszélgetésben elhangzottaknak.

– Nem gondoltam, hogy illendő egy külföldi kormánytól azt kérni, indítson vizsgálatot egy amerikai állampolgár ellen, és aggódtam, hogyan érinti ez majd az Egyesült Államok kormánya által Ukrajnának nyújtott támogatást – olvasható Vindman nyilatkozatában. Mint kifejtette, az volt a benyomása, hogy amennyiben Ukrajna megindítja a vizsgálatot Bidenék és a Burisma cég ügyében – amelyben Hunter Biden érdekelt volt –, ezt valószínűleg elkötelezett pártpolitikai döntésként értelmezték volna. Márpedig ez szerinte kétségkívül ahhoz vezetett volna, hogy Kijev elveszíti kétpárti (demokrata és republikánus) támogatottságát az Egyesült Államokban. Szerinte mindez veszélybe sodorta volna az amerikai nemzetbiztonságot. Szavai szerint hazafinak tartja magát, akinek „szent kötelessége” az USA védelmének segítése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.