időjárás 15°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Megszorítások fogságában az iráni társadalom

Tóth Loretta
2019.11.19. 13:54
Megszorítások fogságában az iráni társadalom

Legkevesebb 12 ember vesztette életét Iránban az üzemanyagár-emelkedés váratlan bejelentése következtében kialakuló országos tüntetéseken szombaton, legalábbis tisztviselők szerint, más helyszíni jelentések ugyanakkor úgy vélik, a halálos áldozatok száma ennél jóval több lehet. Ennél pontosabb információval azonban egyelőre a nemzetközi hírügynökségek sem tudnak szolgálni, az iszlám köztársaságban ugyanis a megmozdulások hatására szombat este óta – az iráni nemzetbiztonsági tanács utasítására – nem érhetők el az internetes szolgáltatások. A BBC hírportálja tegnap azt írta, állítólag továbbra is országszerte folytatódnak a tüntetések a perzsa államban, a teheráni kormányzat ugyanakkor szűkszavúan csak annyit közölt: néhány kisebb ügy ellenére hétfőn már nyugodtabb volt a helyzet.

A tiltakozók blokád alá vontak egy teheráni autópálya-szakaszt
Fotó: Reuters

Az emberek azután vonultak utcára múlt pénteken, hogy a kormány úgy döntött, jegyrendszert vezet be az üzemanyag-kereskedelemben, egyúttal jelentősen emeli a benzin árát. A rendelkezés szerint a magánhasználatú személygépkocsik mindössze havi hatvan liter üzemanyag vásárlására jogosultak, míg a benzin ára ötven százalékkal emelkedett. Mint azt az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió hírportálja megjegyzi, az iszlám köztársaságban a benzin még így is olcsóbb marad, mint szinte bárhol a világon: egy liter 13 amerikai centbe, azaz alig több mint 36 forintba fog kerülni. A becslések szerint közel kilencvenezer tüntető szombaton ugyanakkor nem csak az újabb megszorítások miatt vonult az utcára. Elemzők úgy vélik: a negyven százalék feletti inflációval küszködő országban egyre nehezebben tudnak az emberek megélni fizetésükből, a társadalom pedig robbanásig feszült.

Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási és politikai vezetője ugyanakkor megvédte a jegyrendszert és az üzemanyagár-emelést. Hangoztatta, az ország politikai vezetősége szakmai döntést hozott, amit értelemszerűen át kell ültetni a gyakorlatba. A teheráni vezetőség egyébként általánosságban az Egyesült Államokat teszi felelőssé a történtekért, a tüntetők felbujtásával vádolva Washingtont, aminek indokául az szolgált, hogy a Fehér Ház a tüntetésekre reagálva támogatásáról biztosította az iráni népet.