Vétók, szexbotrány, Watergate

Mártonffy Attila
2019. 12. 20. 14:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai történelemben harmadszor fordul elő, hogy az Egyesült Államok elnöke ellen megindítják az alkotmányos felelősségre vonási eljárást. Először 1868-ban Andrew Johnson, az ország hetedik elnöke ellen indítottak impeachment eljárást. Johnson politikájának középpontjában a polgárháború idején kettészakadt ország újraegyesítése, a déli ültetvényes arisztokrácia megbüntetése és saját újraválasztatása állt. A kongresszusi választáson a republikánusok győztek, ettől kezdve a demokrata párti Johnson nem tudott érvényesülni. Próbálta megvétózni a kongresszusi törvényeket, vétóit azonban a két kamara érvénytelenítette. Az elnök a kongresszus akaratával szembeszegülve leváltotta Edwin M. Stanton hadügyminisztert. Ekkor a képviselőházban vád alá helyezték, de a szenátusban hét republikánus szenátor felmentő szavazata megmentette Johnsont.

Andrew Johnson

A szintén demokrata párti Bill Clinton alkotmányos felmentését 1998 októberében kezdeményezték, a per 1999 februárjában kezdődött. A vádirat szerint Clinton eskü alatt hazudott és akadályozta az igazságszolgáltatást. Az ügy mögött Paula Jones arkansasi állami alkalmazott szexuális zaklatási vádja és a Monica Lewinsky fehér házi gyakornokkal folytatott szexuális viszonya húzódott. Az elnök a vallomásában tagadta kapcsolatát Lewinskyval, ám később beismerte, hogy helytelenül viselkedett. Clintont azonban mindkét vádpontban felmentették, mivel az elítéléshez és hivatalából való eltávolításához nem jött össze a szenátorok kétharmados szavazati többsége.

Bill Clinton

Richard Nixon, az Egyesült Államok harminchetedik elnöke az 1972-ben kipattant, úgynevezett Watergate-botrányba bukott bele. Washingtonban, június 17-én a Potomac partján álló Watergate-épületkomplexumban lévő demokrata párti főhadiszálláson betörőket értek tetten. A szálak a republikánus Nixonhoz vezettek, ám az elnök, hogy megelőzze a leváltását célzó kongresszusi eljárást, 1974. augusztus 9-én lemondott. Ő volt eddig az egyetlen amerikai elnök, aki ezt megtette. Nixonnal együtt kormányzatának hat tagja is kénytelen volt távozni. Gerald Ford elnök később kegyelemben részesítette. Nixon lemondását követően az alkotmányos elmozdítási folyamatot lezárták.

Richard Nixon

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.