A túlélők voltak a fő vendégek a 75. évfordulós auschwitzi megemlékezésen

Hatvanegy külföldi küldöttség részvételével rendezték meg az idei megemlékezést, Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviselte, feleségével, Lévai Anikóval együtt.

Forrás: MTI2020. 01. 27. 19:54
ORBÁN Viktor
Orbán Viktor Auschwitzban Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A túlélők voltak a fő vendégek az auschwitzi évfordulós megemlékezésen hétfőn. Batsheva Dagan lengyelországi születésű izraeli költőnő holokauszt-túlélő például arról beszélt a haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján rendezett nemzetközi megemlékezésen, hogy magyar ruhákat tartott a kezében, amikor az Auschwitzban meggyilkoltak holmiját kellett szétválogatnia.

A több mint harminc állam- és kormányfő, illetve királyi családok tagjai, összesen 61 külföldi küldöttség részvételével rendezett idei megemlékezés fő vendégeinek a mintegy 200 meghívott túlélőt tekintették, őket ültették a rendezvényen az első sorokba, kivételt téve a szokásos diplomáciai protokoll betartásában.

Andrzej Duda lengyel elnök, megnyitva a rendezvényt, kijelentette: Lerójuk tiszteletünket az Auschwitzban és más helyeken meggyilkolt hatmillió zsidó előtt.

Azon haláltábor kapuja előtt állunk, amelyben a legtöbben veszítették életüket, és amely a holokauszt jelképe lett – fogalmazott a lengyel elnök.

Hangsúlyozta: az áldozatok megbecstelenítését jelenti a holokauszt-tagadás, illetve Auschwitz kihasználása akármilyen más célra, mint az emlékezetápolás. Aláhúzta továbbá: szükséges megőrizni Auschwitz emlékezetét, hogy a holokauszt, az emberek megsemmisítése a világ történelmében soha ne ismétlődjön meg.

Lengyelország nevében ígéretet tett arra, hogy mindig őrizni fogják az auschwitzi haláltáborban történtek emlékezetét. Aláhúzta: a lengyelek ezt az elköteleződést már a holokauszt idején vállalták, amikor életüket kockáztatva segítették a zsidókat, amikor Witold Pilecki és Jan Karski, a lengyel földalatti Honi Hadsereg katonái beszámoltak a világnak a kezdődő holokausztról.

A túlélőket ültették a legfőbb helyekre
Fotó: Reuters

Az első felszólaló szemtanú, Batsheva Dagan arról beszélt: fiatal lányként került Auschwitzba, a németek négy különféle kommandóba (szolgálatba) irányították őt. Az egyik a betegápolást jelentette, a kórházban egy ideig a Mengele (Josef Mengele, a koncentrációs tábor SS-tiszt orvosa) által halálra ítéltek között találta magát, de megmenekült. Később az úgynevezett Kanada-kommandóba került, ahol 1944 tavaszától a Magyarországról Auschwitzba hurcolt zsidók személyes holmiját válogatták szét.

Magyar ruhákat tartottam a kezemben, kezdetben sírtam, aztán hozzá kellett szoknom, mert ez volt a munkám – idézte fel Dagan. A lengyelországi Łódźból származó lány a tárgyak között felismerte tanárainak fényképeit is, akik a łódźi gettó 1944. júniusi felszámolásakor kerültek Auschwitzba.

Tanúvallomást mondott Else Baker túlélő, Marian Turski lengyelországi zsidó, történész, valamint Stanislaw Zalewski, az Auschwitzot túlélt lengyel politikai fogoly is.

Orbán Viktor miniszterelnök (középen) házastársával, Lévai Anikóval gyertyát helyez el az áldozatok emlékmûvénél az Auschwitz-Birkenau német koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés keretében a lengyelországi Oswiecimben 2019. január 27-én.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Zsidó Világkongresszus (WJC) nevében felszólalt a szervezet elnöke, Roland S. Lauder.

Auschwitz egy nagy seb, amely soha nem gyógyul meg, amely mindig fájni fog – fogalmazott. Feltette a kérdést, vajon mi lett volna az ő sorsa, ha 1944 februárjában nem New Yorkban születik, hanem Magyarországon, ahonnan a nagyszülei származtak. Túléltem volna? Nem, egyike volnék a 430 ezer itt meggyilkolt magyarországi zsidónak – mondta Lauder.

Felidézte: Németország és Ausztria előkészítették, megteremtették és megvalósították ezt a pusztító rosszat. Hozzátette: közben egyetlen európai állam sem akadályozta a nácikat, a zsidóknak „hátat fordított az Egyesült Államok is, amely 1938-ban nem akarta befogadni a zsidó menekülteket. Túl sok ember, túl sok országban okozta Auschwitzot – jelentette ki a WJC elnöke.

Európa-szerte szerencsére akadt egy maroknyi, romlatlan ember is, a Világ Igazai, akik életüket kockáztatva zsidókat mentettek – mondta Lauder. Figyelmeztetett a ma feléledő antiszemitizmus veszélyére, amelynek kezeléséhez, mint mondta, nem elegendőek a politikai beszédek, hanem szükség van kemény és szigorú törvényekre.

A megemlékezést ökumenikus imák zárták, ezt követően a túlélők és az állami küldöttségek vezetői lerótták tiszteletüket a birkenaui gázkamrák romjainál létesített, a láger áldozatainak szentelt emlékmű előtt. Magyarországot a megemlékezésen Orbán Viktor miniszterelnök képviselte, feleségével, Lévai Anikóval együtt.

Orbán Viktor Krakkóban koszorúzott

Orbán Viktor miniszterelnök házastársával, Lévai Anikóval megkoszorúzta a néhai lengyel elnök, Lech Kaczynski és felesége, Maria síremlékét Krakkóban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár hétfőn.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.