Brit külügyminiszter: Keretek közé kell szorítani Irán gaztetteit

A brit külügyminiszter kijelentette, Szulejmáni tábornok „egy regionális fenyegetés” volt, és megérti az Egyesült Államok helyzetét.

Forrás: MTI2020. 01. 05. 20:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keretek közé kell szorítani Irán gaztetteit, ugyanakkor a feszültség csökkentésére és a helyzet stabilizálására van szükség – jelentette ki Dominic Raab brit külügyminiszter vasárnap a Sky News hírtelevízió műsorában.

Raab annak kapcsán nyilatkozott, hogy Washington pénteken célzott támadással Bagdadban likvidálta Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát.

Raab jelezte, hogy még a nap folyamán iráni hivatali partnerével, Mohamad Dzsavád Zaríffal tervez tárgyalni, miután telefonon már egyeztetett Ádil Abdel Mahdi ügyvezető iraki miniszterelnökkel és Barham Száleh iraki elnökkel.

„Csökkenteni akarjuk a feszültséget, kiutat keresünk ebből a válságból. Nem szeretnénk nagy háborút a Közel-Keleten. Ebből ugyanis csak a terroristák, illetve az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) húzna hasznot” – hangoztatta Raab.

A brit külügyminiszter kijelentette, Szulejmáni tábornok „egy regionális fenyegetés” volt, és megérti az Egyesült Államok helyzetét.

Arra a kérdésre, hogy jogszerű volt-e Szulejmáni likvidálása, Raab így felelt: „Szulejmáni tábornok munkaköri leírásához tartozott, hogy fenntartsa a kapcsolatot (az Iránhoz kötődő) szervezetekkel és a milíciákkal ... és támadásokat hajtson végre az (Irakban) törvényesen jelen lévő nyugati országokkal szemben, és ilyen körülmények között világosan alkalmazható az önvédelemhez való jog”.

Raab közölte azt is, hogy Nagy-Britannia minden szükséges intézkedést megtesz, hogy csökkentse a brit állampolgárokra, diplomáciai képviseletekre és katonai személyzetre leselkedő veszélyeket, miután szombaton figyelmeztették a brit állampolgárokat, ne utazzanak Irakba, illetve Iránba.

Hangsúlyozta: a teheráni vezetésnek tisztában kell lennie azzal, hogy van lehetőség a diplomáciai rendezésre.

A brit tárcavezető csütörtökön készül találkozni Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel Washingtonban.

Raab vasárnap német hivatali partnerével, Heiko Maasszal is egyeztetett. A német külügyminisztérium szerint Maas is a feszültség enyhítésére helyezte a hangsúlyt. „Irakban nem léphet fel hatalmi vákuum, amely csak az Iszlám Államnak válna előnyére” – vélekedett a német tárcavezető.

Ben Wallace brit védelmi miniszter szombat késő este jelentette be, hogy Nagy-Britannia két hadihajót – a Montrose fregattot és a Defender rombolót – küldi a Hormuzi-szorosba a tengeri hajózás biztonságának szavatolására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.