Harc a szélsőségesekkel

Nagyobb belelátást, illetve beleszólást igényelnek a német állami szervek a hadsereg működésébe, miután a katonaságon belül a szélsőséges eszmék terjedéséről, illetve náci szimpatizánsok hálózatáról szóló jelentések láttak napvilágot az elmúlt években.

2020. 01. 03. 16:21
German Bundeswehr army demonstrate their skills at Kaserne Hochstaufen in Bad Reichenhall
Terepgyakorlaton a német hadsereg regrutái Fotó: Michaela Rehle Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hans-Peter Bartels, a német szövetségi parlament fegyveres erői felügyeletével megbízott politikusa tegnap azt vetette a katonai elhárítás (MAD) szemére, hogy az egyre több aggályos ügy ellenére nem készít rendszeres jelentést a szélsőjobboldali eszmék terjedéséről. – Kissé furcsának tartom, hogy a jelenséggel kapcsolatos egyetlen komoly adatforrás a saját hivatalom által készített éves jelentés – mondta a DPA hírügynökségnek Hans-Peter Bartels.

A bírálat ellenére a katonai elhárítás egyre komolyabban veszi feladatát a szélsőséges elemek kiszűrésére. A MAD szóvivője még decemberben mondta el a Voice of America hírportálnak, hogy a hadsereg az összes német biztonsági szervvel, illetve a nemzetközi társszervekkel együttműködve igyekszik leleplezni a ­Bundeswehren belül megbúvó náci szimpatizánsokat. A szóvivő szerint rendszeres biztonsági átvilágításokat hajtanak végre, illetve társaik feljelentésére buzdítják a katonákat.

A német sajtó december elején jelentette, hogy a fegyveres erők felfüggesztették a hadsereg különleges egységének, a Kommando Spezialkräfte egyik tisztjét szélsőjobboldali kapcsolatai miatt, de két további katonát is megfigyelés alatt tartottak, akik a gyanú szerint náci karlendítéssel üdvözölték egymást. Nagy vihart kavart 2017-ben Franco Albrecht ügye: a főhadnagy kaszárnyájában a náci időkből származó tárgyakra bukkantak. A relikviákat még csak el sem rejtették, hanem közszemlére voltak kitéve, amiből azt a következtetést vonta le a Bundeswehr vezetése, hogy több katona is szimpatizálhat a Harmadik Birodalom eszméivel.

A MAD tavaly 450 gyanús személy megfigyeléséről számolt be, ezek közül 64-en az Európa-szerte terebélyesedő Identitárius mozgalomnak lehetnek a tagjai, szintén 64-en a Reichsbürger nevű csoportosulásnak. A védelmi minisztérium most a MAD átszervezésével igyekszik hatékonyabbá tenni a szervezet munkáját, Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter pedig ígéretet tett minden egyes eset mélyreható kivizsgálására. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter tavaly év elején még 24 ezerre tette a jobboldali szélsőségesek számát Németországban, akiknek a fele erőszakra hajlamos. A Der Tagesspiegel napilap értesülése szerint az év végére 32 ezerre módosult ez a szám.

Terepgyakorlaton a német hadsereg regrutái
Fotó: Reuters

Szakértők véleménye szerint a rendőrség és a hadsereg azért vonzó a szélsőjobboldali csoportok számára, mert ott könnyebben toboroznak új tagokat. – Ez a két szerv sokkal konzervatívabb, mint a társadalom többi része. A jogot és a rendet pedig sokuk szerint megsértették, különösen a migrációs válság kezdetén 2015-ben – nyilatkozta a Voice of Americának Fabian Virchow, a düsseldorfi egyetem témában jártas professzora.

Szélsőbalról is jön fenyegetés

Az erőszak veszélye fenyegeti Németországot a szélsőbaloldalról is – hangsúlyozta Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter egy tegnapi nyilatkozatában egy szilveszterkor történt bűncselekménnyel kapcsolatban, amelynek áldozata egy rendőr. A számos német lapban, hírportálon és televízióban ismertetett eset egy alternatív baloldali fészekként számontartott lipcsei városrészben, Connewitzben történt, ahol szilveszteréjjel erőszakba torkollt a szabadtéri ünneplés: több százan kövekkel, palackokkal, petárdákkal dobáltak meg rohamrendőröket, majd rájuk rontottak. Bántalmaztak egy 38 éves rendőrt is. A támadás nyitányaként lerántották a fejéről a védősisakját. Az áldozat kórházba került, és sürgősségi műtétre szorult. Horst Seehofer a belügyminisztérium közleménye szerint kiemelte, hogy a lehető legélesebben elítéli a brutális támadást. A bűncselekmény azt mutatja, hogy Németországban szélsőbaloldaliak is embertelen erőszakkal fenyegetnek – tette hozzá, kiemelve, hogy a társadalomnak egységesen ki kell állnia a rendőrök mellett. A rendőrök, a tűzoltók, a katasztrófavédelem munkatársai és a mentők csakis tiszteletet és elismerést érdemelnek – hangsúlyozta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. Elítélte a támadást valamennyi parlamenti párt is, köztük az erőszakos szélsőbaloldali csoportosulásokhoz a leginkább közel álló Baloldal (Die Linke) is, amelynek társfrakcióvezetője, Dietmar Bartsch szerint sem célravezető az erőszak. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.