Koronavírus: sorra jelentik a megbetegedéseket

Szigorította az egészségügyi óvintézkedéseket, és kommunikációs kampányt indított a kínai kormány a Vuhan városából indult koronavírus megfékezésére. A lapunknak nyilatkozó, a fertőzés központjának közeléből származó interjúalanyunk elmondta, egyelőre teljes a hatósági kontroll, de a jelenség teljesen uralja a közbeszédet.

Buzna Viktor
2020. 01. 21. 15:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magasabb sebességre kapcsoltak a kínai hatóságok, miután hat újabb városban ütötte fel a fejét a Hopej tartományában található Vuhanból indult koronavírus. Bár a fertőzésről már a tavalyi év végén is beszámoltak a sajtóban, a helyi hatóságok sokáig nem közöltek részleteket. Elsősorban azért, mert még az azonosítása is problémát okozott, illetve jó ideig azt sem tudták biztosan megmondani, hogy emberek tovább adhatják-e.

– Bízunk a hatóságokban, egyelőre úgy tűnik, kontroll alatt tartják a helyzetet – mondta lapunknak egy Hopej tartományból származó pekingi lakos. Interjúalanyunk elmondta, Vuhannál a ki- és bemenő utasforgalmat is ellenőrzik a hatóságok, egyben felhívta arra a figyelmünket, hogy számos fertőzött gyógyultan távozhatott a kórházból. – Nem csak a nyugati média van tele a helyzettel, itt is állandóan ez a téma – mondta, hozzátéve, hogy szüleit és hozzátartozóit egy időre Pekingbe költöztette.

Kínában először a hétvégén szólalt meg a központi járványügyi hivatal, nem sikerült azonban maradéktalanul megnyugtatni a kedélyeket. Tegnapra már átfogó intézkedéseket vezettek be, az egészségügyi ellenőrzés szigorítása mellett valamennyi kínai nyelvű állami hírportál vezető anyagokban foglalkozik az üggyel. Eddig hat ember halt bele a vírusos tüdőgyulladásos tüneteket okozó betegségbe, a kínai hatóságok húsz városban, 291 fertőzést regisztráltak. A koronavírus azonban már számos más, kelet-ázsiai országban felütötte a fejét, a megbetegedések pontos számáról ezért vita zajlik – egyes számítások szerint több mint 1300 ember fertőződhetett meg.

Ezért az Egészségügyi Világszervezet, a WHO a mai napra rendkívüli ülést hívott össze, a nemzetközi járványügyi vészhelyzet bejelentéséről döntenek. Közben egyre több nemzetközi repülőtéren és vonatállomáson szigorítják az egészségügyi vizsgálatokat, a kór felbukkanásának időzítése ugyanis kifejezetten kedvezőtlen. A hétvégén kezdődik a kínai holdújév, ilyenkor szokás szerint tömegek indulnak el éves vakációjukra. A Vuhanból induló nemzetközi járatok egynegyedének úti célja Thaiföld: a hétvégétől várhatóan naponta 1300-an érkeznek ide a városból, a királyság a városból érkezőket egyenként vizsgálja. De teljes a készültség Hongkongban is, a SARS vírus 2002-es járványakor itt volt a legmagasabb az áldozatok száma. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tájékoztatása szerint a kontinensen nincs fertőzésveszély, az olasz egészségügyi miniszter ugyanakkor kedden jelezte: a Vuhannal közvetlen járattal rendelkező római Fiumicinón is életbe léptek az óvintézkedések.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.