Messze még az atomfegyver

Teherán hangsúlyozta, hogy Irán visszavonja az intézkedéseket, amennyiben Washington feloldja az ellene kiszabott szankciókat.

Mártonffy Attila
2020. 01. 07. 14:30
Iran's uranium enrichment works with no limits
Haszan Róháni iráni elnök nukleáris technológiai fejlesztéseket tekint meg Fotó: MTI/EPA/Iranian Presidency Office
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatják az iráni nukleáris létesítmények ellenőrzését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői, és jelentést tesznek minden számottevő fejleményről – közölte a bécsi székhelyű szervezet tegnap, egy nappal azután, hogy Teheránban bejelentették: Irán nem korlátozza többé atomprogramját, azaz nem teljesíti a 2015-ben kötött többhatalmi nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeit, ám fenntartja együttműködését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel.

Teherán lényegében a jövőben nem tartja magát az egyezség azon rendelkezései­hez, amelyek az urándúsításra használt centrifugák számát, az urándúsítás mennyiségét, illetve fokát, valamint a nukleáris kutatási-fejlesztési tevékenységét korlátozták. Irán eredetileg e hét végén tervezte közölni a megállapodásról szóló legfrissebb álláspontját, ám Kászem Szolejmani iráni katonai vezető meggyilkolása felgyorsította a bejelentés folyamatát. Teherán ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Irán visszavonja az intézkedéseket, amennyiben Washington feloldja az ellene kiszabott szankciókat. Hozzátették továbbá: nyitottak maradnak az európai partnereikkel való tárgyalásokra. Teherán nem vonta vissza azon korábbi ígéretét sem, hogy nem kezd atomfegyver fejlesztésébe.

Haszan Róháni iráni elnök nukleáris technológiai fejlesztéseket tekint meg
Fotó: MTI/EPA/Iranian Presidency Office

Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta az atomalkut, és újból bevezette a szankciókat. Ezt követően Irán közölte, hogy fokozatosan visszalép a szerződésben vállalt kötelezettségeitől. Miközben a megállapodás 3,6 százalékban határozta meg az urándúsítás felső küszöbét, Irán 4,5 százalékosra emelte a dúsítás fokát. Növelte a szerződésben 202,8 kilogrammban maximalizált dúsított uránkészlet mennyiségét, valamint meghaladta a nehézvízkészlet háromszáz tonnában meghatározott felső határát is. A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy Irán eddig nem lépte át jelentősen az urándúsítás fokára vonatkozó korlátokat, hiszen a 4,5 százalékos dúsítás jóval alatta van az alku előtti 20 százalékos szintnek, és messze elmarad az atomfegyver építéséhez szükséges 90 százalékos szinttől.

Nagy-Britanniát súlyosan aggasztja az urándúsítás korlátozásának feladásáról szóló iráni bejelentés, London ezért sürgősen beszélni fog a felekkel a lehetséges következő lépésekről – közölte Boris Johnson brit kormányfő szóvivője Londonban. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője arról írt a Twitteren, hogy az iráni nukleáris programról szóló megállapodás végrehajtása mindegyik fél részéről a mostani helyzetben még fontosabb, mint valaha volt a regionális stabilitás és a globális biztonság érdekében. Heiko Maas német külügyminiszter szerint pedig az urándúsítás korlátozásának feladása az atomalku végét jelentheti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.