Nem ígérkezik hosszú életűnek az új madridi kormány

Spanyolország politikai instabilitása fennmarad, hiszen rendkívül törékeny kormánya van az országnak, amely az első reformkísérlet során megbukhat – mondta Lénárt András Spanyolország-szakértő.

2020. 01. 08. 17:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország politikai instabilitása fennmarad, hiszen rendkívül törékeny kormánya van az országnak, amely az első reformkísérlet során megbukhat – mondta lapunknak Lénárt András Spanyolország-szakértő annak apropóján, hogy tegnap beiktatták hivatalába az új madridi kormányt.

A kabinetet ezentúl a Szocialista Munkáspárt és a radikális baloldali Unidas Podemos alkotja. Ez lesz Spanyolország modern kori történetének első koalíciója, ám még így is külső támogatásra szorul, hiszen a két pártnak együttesen mindössze 155 képviselője van a 350 fős alsóházban. A legjelentősebb külső támogató a 13 mandátummal rendelkező Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), amelynek képviselői tartózkodtak a keddi bizalmi szavazáson, lehetővé téve Pedro Sánchez kormányalakítását.

– A katalánok szívességet tettek a szocialistáknak, de nem ingyen. Cserébe a kormánynak tárgyalnia kell Katalónia tartomány követeléseiről. Mivel a katalánok népszavazást akarnak és függetlenséget, Sánchez pedig nem, vélhetőleg nem fog sokáig tartani a kormányzati együttműködés – véli Lénárt András, a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszékének adjunktusa, emlékeztetve: az előző Sánchez-kormány is azért bukott meg tavaly áprilisban, mert az ERC nem szavazta meg az idei évre vonatkozó költségvetési tervezetet.

A Katalóniával kapcsolatos feszültségeket tovább élezte tavaly októberben az, hogy több katalán vezetőt 13 év börtönbüntetésre ítéltek a 2017. októberi, alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazással összefüggésben.

Sáncheznek azonban ennél komolyabb gondjai is akadhatnak. – Bár a kormányalakítás önmagában jó hír a spanyol gazdaság számára, nem változtat azon a tényen, hogy az egyre töredezettebb politikai rendszer miatt nincs meg a konszenzus a reformok végrehajtásához – mondta Ángel Talavera közgazdász az AFP hírügynökségnek.

Mint az El País napilap megjegyzi, az euróövezet negyedik legnagyobb gazdaságában már négy éve nincs stabil többségi kormány, állandósult a vészhelyzeti állapot, nem lehet új költségvetéseket tervezni, a fontos állami hivatalokat ügyvivők vezetik, a rendeleti úton történő kormányzás mindennapossá vált.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.