Sporttal győzik le a kritikákat

Az idei az első alkalom, hogy Szaúd-Arábiában, sőt egyáltalán a Közel-Keleten bonyolítják le a Dakar-ralit, a világ egyik legkeményebb autóversenyét.

2020. 01. 06. 14:47
Dakar Rally 2020 Podium Ceremony of departure
A nyugati kikötővárosból, Dzsiddából rajtolt az idei futam Fotó: ANDRE PAIN Forrás: MTI/EPA/Andre Pain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaúd-Arábia kikötővárosából, Dzsiddából rajtolt el vasárnap az idei Dakar-rali. A versenyzők többek között a Vörös-tenger partján épülő utopisztikus Neom nevű település, az UNESCO világörökségi listájára felvett Al Ula, a gazdag történelméről híres Hail, majd Rijád és a déli területek érintésével szelik át az egész országot. Tizenkét nappal és 7500 kilométerrel később futnak be Kiddijába, a főváros közelében megálmodott óriási élménypark helyszínére.

A Dakar-ralit 1978 óta rendezik meg, hagyományosan Párizs (később másik európai nagyváros) és a szenegáli Dakar között, de 2008 után – amikor el is maradt – biztonsági okokból Dél-Amerikába költöztették a versenyt.

Az idei az első alkalom, hogy Szaúd-Arábiában, sőt egyáltalán a Közel-Keleten bonyolítják le a világ egyik legkeményebb futamát. A terep mindenesetre ideális: a pálya kétharmada sivatagon vezet keresztül, így a versenyzők szó szerint mindenféle homokba belekóstolhatnak.

Arról nincsenek nyilvános információk, hogy a királyságnak hogyan sikerült és mennyibe került az országba csábítani a világszerte népszerű ralit. Abba a Szaúd-Arábiába, ahol két évvel ezelőttig még vezetni is tilos volt a nőknek. Most a versenyen 12 nő is a volán mögé ül, igaz, helyiek még nincsenek köztük. Az esemény része a Mohammed bin Szalmán koronaherceg által meghirdetett Vízió 2030 nevű nagyszabású reformtervnek, amely az olaj utáni időkre is gondolva több lábra állítaná a gazdaságot, modernizálná a társadalmat és kinyitná az ország kapuit a világnak.

A nyugati kikötővárosból, Dzsiddából rajtolt az idei futam
Fotó: MTI/EPA/Andre Pain

A cél elérésében a sportnak és a kultúrának fontos szerepe van. Az iszlám királyság az utóbbi években több jelentős sporteseménynek is otthont adott: legutóbb decemberben csapott össze a ringben a nehézsúlyú boksz két bajnoka, a brit Anthony Joshua és az amerikai Andy Ruiz Jr. Ugyanebben a hónapban Rijádban játszották le az olasz szuperkupát a Juventus és a Lazio szereplésével. De rendeztek már korábban Brazília–Argentína barátságos futballmérkőzést, Formula-E versenyt (az elektromos verseny­autók futama), sőt pankrációshow-t is Hulk Hogan fellépésével. Ezekkel két legyet ütnek egy csapásra: egyrészt a helyi közönséget szórakoztatják, másrészt a külföldieket is vonzzák, akik az ország hírét is viszik.

Ugyanakkor az is rendre felmerül, hogy Szaúd-Arábia ezzel a sportdiplomáciával próbálja tisztára mosni magát az emberi jogi bírálatok kereszttüzében.

– Kritizálnak minket, ha csinálunk valamit, ha nem. Mindig amiatt bíráltak, hogy nem nyitunk a világ felé, a turizmus felé, semmit nem teszünk. Most, hogy mégis, tisztára mosásnak hívják – reagált a vádakra az AP hírügynökségnek adott interjújában ­Abdulaziz bin Turki al-Szaúd sportminiszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.