Adok-kapok követi a brexitet

Még ki sem hűlt a britek helye az uniós tárgyalóasztaloknál, Brüsszelben már hétfőn bemutatják a Londonnal való kereskedelmi tárgyalásokra vonatkozó terveket. Boris Johnson kormányfő is felfedi a jövőbeli kapcsolatrendszerről alkotott elképzeléseit. A következő egy évben dőlhet csak el, hogy a brexit milyen hatással lesz a mindennapi életre. Londonban már eltakarították a péntek éjjeli ünnepségek nyomait, az élet visszatért a hétköznapi kerékvágásba.

Judi Tamara (London)
2020. 02. 03. 10:37
Britain leaves EU on Brexit day
Péntek éjjeli ünneplés Londonban. Kezdődnek a szürke hétköznapok Fotó: Henry Nicholls Forrás: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Londonban most látszólag minden a régi: brit és EU-zászlókkal sétáló emberekből látványosan kevesebb lett az utcán, és a lapok egy része vasárnap már nem is az uniós kilépést, hanem a koronavírust helyezte címlapjára. A pénteki brexitbulik után is feltakarították az utcákat, a kontinentális Európába vonatokat indító St. Pancras pályaudvaron pedig ugyanolyan magabiztossággal állhatunk az EU-állampolgárok feliratú sorba, mint január 31-e előtt. Az okostelefonok sem vették észre a brexitet: ugyanolyan áron és módon internetezhetünk, telefonálhatunk vagy üzenhetünk a kontinensre.

– Londonban ne is várj mást. Itt ezután is teljesen mindegy lesz, mandarinul, angolul vagy franciául szó­lalsz-e meg – mondja a változatlan atmoszféráról erősen EU-párti angol vendéglátóm, majd rosszallóan szóvá teszi, hogy szomszédai a péntek éjjeli hosszas tűzijátékozással túl messzire merészkedtek. Kezembe nyom egy Daily Mir­rort, amely a címlapján azt üzeni a londoni kormánynak: ideje végrehajtani, amit ígért!

A február 1-jével beköszöntött brexit utáni időszaktól ennél aligha lehetne többet várni. Ma megindul az adok-kapok London és Brüsszel között: Michel Barnier, a keménykezű brexitügyi főtárgyaló az uniós fővárosban, Boris Johnson brit miniszterelnök pedig Londonban mutatja be a feltehetőleg márciusban kezdődő kereskedelmi tárgyalásokra vonatkozó elképzeléseit. Talán még a magukat az angol vidék világától előszeretettel elhatároló, uniópárti londoniak is emlékeznek rá, hogy legutóbb az eurokraták egyáltalán nem voltak barátságosak a brit delegációval, a kilépési megállapodáshoz vezető tárgyalások hosszas szünetekkel és vitákkal tarkítottak voltak.

Johnsonnak most némi előnyt ad, hogy egyszer már sikerült alkura bírnia Brüsszelt – noha akkor még elődje, Theresa May irányította a tárgyalási folyamat nagy részét. Az EU-tól immár független Nagy-Britannia mindenesetre kicsattan az önbizalomtól; ez olvasható ki vezető politikusaik friss nyilatkozataiból. Dominic Raab külügyminiszter vasárnap egy tévéműsorban vádolta meg az EU-t azzal, hogy mozgatja a céltáblát, azaz elrugaszkodik a kilépési megállapodás feltételeitől.

Péntek éjjeli ünneplés Londonban. Kezdődnek a szürke hétköznapok
Fotó: Reuters

– Ez nem fog megtörténni – válaszolt Raab erélyesen a műsorvezető kérdésére: lehetséges-e, hogy egyes EU-szabályok érvényesek maradjanak a szigetországban a december 31-ig tartó átmeneti időszak végeztével is. A brit sajtó egyébként – szöges ellentétben a brüsszelivel – tényként kezeli az uniós követelést, hogy a majdani brit–uniós kereskedelmi megállapodás felett az EU bíróságának legyen joghatósága. A lapok szerint Johnson ma többek között erre a brüsszeli óhajra mond nemet.

Ha hinni lehet a lapoknak, Johnson arra is kiemelt figyelmet fordít, hogy ne legyen túlságosan ünnepi hangvétele péntek éjjeli brexitbeszédének. Ebben alapproblémaként vetette fel, hogy az Európai Unió az utóbbi évtizedekben olyan úton fejlődött, amely már nem megfelelő a szigetország számára.

– Ez nem valaminek a vége, hanem egy teljesen új kezdet – ígérte a briteknek. Nem véletlen, hogy Johnson beszédével szinte egy időben a londoni parlament előtti téren a Mr. Brexitként elhíresült Nigel Farage állt színpadra. Ezúttal sem csinált titkot abból, hogy egész karrierjét a kilépés köré építette, és – Johnsonnal ellentétben – fittyet hányt az eleganciára, amikor a színpadról üvöltve kijelentette: bár sokan mondták, hogy nem illik ünnepelni a brexitet, ő és a téren megjelentek biztosan nem engedelmeskednek e kérésnek. A brexit pillanatában brit zászlók százai lendültek a magasba, majd Mr. Brexit és követői torkuk szakadtából énekelték el a himnuszt.

London számos részén eközben inkább csenddel nyugtázták a búcsút, amely egyelőre valóban olyan, mintha meg sem történt volna. Mintha csak Farage rendezett volna népes összejövetelt a Westminster lábánál.

Terrortámadás volt a késelés

Egy késeléses támadásban ketten megsérültek tegnap London déli részén, a támadót a kiérkező fegyveres rendőri egységek lelőtték. A Scotland Yard terrorizmushoz kötődőnek minősítette az esetet, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a támadás körülményeit még vizsgálják. A rendőrség hivatalosan bejelentette azt is, hogy az elkövető a helyszínen meghalt. Szemtanúk a közösségi médiafelületeken arról is beszámoltak, hogy három lövést hallottak, miután a rendőrség megérkezett. Egyes beszámolók szerint a támadó – akiről lapzártánkig nem közöltek részleteket – az öngyilkos robbantásos merényletekben használt szerkezethez hasonló mellényt viselt. Legutóbb november végén történt késeléses terrortámadás Londonban, amelynek elkövetője, Usman Khan két embert megölt a London híd közelében. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.