Bloomberg is ringbe száll

New York 78 éves expolgármestere nagy ugrással vetette magát a demokrata elnökjelölt-aspiránsok küzdelmébe; a milliárdos támogatottsága a legutóbbi felmérés szerint 19 %-ra emelkedett.

2020. 02. 18. 15:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy ugrással vetette magát a demokrata elnökjelölt-aspiránsok küzdelmébe Michael Bloomberg; támogatottsága a legutóbbi felmérés szerint 19 százalékra emelkedett. Ezzel New York 78 éves expolgármestere felzárkózott a legnépszerűbb induló, Bernie Sanders szenátor mögé. Sőt lehetőséget kapott arra is, hogy részt vegyen már a demokrata tévévitán a hét végi, nevadai jelölőgyűlés előtt, noha Bloomberg érdemben csak a szuperkedden, a március eleji előválasztási maratonon méreti meg magát először. Az első két szavazás – az iowai jelölőgyűlés és a New Hampshire-i előválasztás – után egyelőre Pete Buttigieg, egy indianai középváros volt polgármestere, valamint Sanders áll az élen, 22, illetve 21 megszerzett küldöttmandátummal.

Bloomberg ellentmondásos induló; számítania kell a tévévitán is a párton belüli támadásokra. Szemére vetik, hogy 62 milliárd dollárra taksált vagyonával a világ 12. leggazdagabb embere, egyben a nyolcadik megmódosabb amerikai a 330 milliós országban.

– Az emberek rosszul vannak attól, és belefáradtak, hogy a milliárdosok megveszik a választásokat – mondta Nevadában Sanders szenátor, aki Donald Trump elnök mellett immár Bloombergre is vonatkoztathatja a véleményét. A Bloomberggel egyidős Sanders – a szocializmus kifejezéstől sem visszariadó radikális baloldaliként – kifejezetten a kisemberek adományaira épít. Bloomberg viszont, aki annyira centrista gondolkodású, hogy korábban a republikánusoknál is megfordult, éppenséggel senkiére – maga finanszírozza a kampányát. Csak tévéhirdetésekre 300 millió dollárt költött, többet, mint a többiek együtt. A nevadai vitára most épp azáltal vált jogosulttá, hogy eltörölték – szintén vitatott módon – a külső kampányadományokra vonatkozó követelményt.

New York egykori népszerű polgármestere – aki 2002 és 2014 között állt a világváros élén – azzal is támadási felületet adott riválisainak, valamint Trumpnak is, hogy egy most megszellőztetett korábbi nyilatkozata szerint a bűn tanyájának nevezte azokat a feketék lakta lakónegyedeket, ahová polgármesterként több rendőrt kellett vezényelnie. Bloomberg elnézést kért a szavaiért, de az elnök is rasszizmussal vádolta meg. A hónap végén, Dél-Karolinában tartják az első olyan demokrata előválasztást, amelyen feketék is jelentős számban voksolnak majd, de Bloomberg ezen még nem indul.

Mindenesetre a Republikánus Pártban üdvrivalgást váltott ki az a hivatalosan meg nem erősített, de nem is cáfolt hír, miszerint kampánya azt fontolgatja, hogy a 2016-os bukott elnökjelöltet, Hillary Clintont teszi meg alelnökjelöltnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.