Előretörhet a Sinn Féin a választásokon

A párt nagy előnye, hogy soha nem volt kormányon, a nemzetközi politika pedig olyan eseményeket hozott, amelyek igazolni látszanak a törekvéseiket.

2020. 02. 08. 15:31
null
Fotó: Peter Morrison
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha február 3-án tartották volna a voksolást, a The Irish Times/Ipsos felmérése szerint az egykor az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai hátországának számító Sinn Féin a szavazatok 25 százalékával megnyerné a mai előrehozott parlamenti választásokat. Ez nagyon jó hír a valamikor a baloldalról induló, de mára az Ír-sziget egyesítéséért küzdő nacionalisták legnagyobb erejévé vált politikai alakulatnak, ám felmérések alapján nem kalkulálnak elhamarkodottan a Sinn Féin­nél.

A nacionalistákat a Fianna Fáil, egy elvben középjobboldali, az EU-ban azonban a liberálisok soraiban helyet foglaló párt követi a népszerűségi listákon, 23 százalékkal. A Micheál Martin vezette alakulat 2011 óta ellenzékben van, miután a Fine Gael, a „haladó közép pártja” győzni tudott ellene. Az Európai Néppárt egyik alapító tagja önmagát nem tartja feltétlenül jobboldalinak, ideológiamentes, progresszív alakulatként határozza meg magát, és a történelem során ritkán esett csak meg, hogy nem volt koalícióban a Munkáspárttal, amely jelenleg mintegy négy százalékra számíthat. Ha helytállóak ezek a számok, szinte biztos, hogy újra koalícióra lesz szükség a stabil kormányzáshoz.

Leo Varadkar miniszterelnök is azért indítványozta az új voksolás kiírását, mert – nem részletezett módon – szerinte felborult az egyensúly a parlamentben, emellett a brexit is új helyzet elé állította a nagy szomszédhoz ezer szállal kötődő Írországot, ezért Varadkar nem tudja tovább folytatni a kisebbségi kormányzást.

A kimutatások ugyanakkor azt mutatják, a kormányfő lendülete elfogyott, és meglepő módon épp a fiatalok körében vált roppant népszerűvé a Sinn Féin. Tavaly októberben a közvélemény-kutatók 14 százalékos támogatást mértek a radikálisoknak. Januárban már 21 százalékra emelkedett ez a szám, s vált februárra 25 százalékkal éllovassá az alakulat.

A párt nagy előnye, hogy soha nem volt kormányon, a nemzetközi politika pedig olyan eseményeket hozott, amelyek igazolni látszanak a törekvéseiket. Ilyen például a brexitet követő bizonytalanság Észak-Írországban, ahol a Sinn Féin ugyancsak nagyon aktív, és az ottani megállapodás értelmében a kormánykoalíció állandó tagja.

Az írországi kampány záróeseményeként az ír-északír határterületen található Cavan grófságban egy Sinn Féin-kampánybusz a The Wolfe Tones együttes egy dalát játssza, amelyben elhangzik az „Ooh, ah, up the Ra” kifejezés. A magyarra lefordíthatatlan szófordulatot Skóciában betiltották a futballmeccseken, mivel általános vélemény szerint az IRA támogatására buzdít.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.