Egységre tör, segítséget nyújt az atlanti szövetség

Jelenleg nincs olyan hírszerzési értesülés, miszerint a koronavírus-járvány nyomán konkrét terrortámadás fenyegetné a NATO-t.

2020. 03. 31. 13:21
SZTÁRAY Péter András; Hou-lin Csao
Sztáray Péter Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg nincs olyan hírszerzési értesülés, miszerint a koronavírus-járvány nyomán konkrét terrortámadás fenyegetné a NATO-t, de a nemzetközi terrorizmus – természetéből adódóan – a legveszélyeztetettebb helyeken szokott fellépni. Ezért is lényeges, hogy a vírus ne vonja el az atlanti szövetség figyelmét a védelemről, továbbá a jelenlegi helyzetben is gördülékeny maradjon a politikai döntéshozatali mechanizmus, a tagállamok pedig teljes egységet mutassanak és szolidárisak legyenek egymással – mondta a Magyar Nemzetnek a NATO-tagállamok diplomáciai vezetőinek heti tanácskozását megelőzően a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára.

Sztáray Péter hangsúlyozta, a megfelelő harckészültséget fent kell tartani, mert nem lehet tudni, honnan érkezik váratlan kihívás. A külügyminiszteri tanácskozást, amelyen részt vesz Szijjártó Péter tárcavezető is, most először – a járvány miatt – videókonferencia formájában rendezik meg, majd záróközleményben tervezik hangsúlyozni a szolidaritás és az egységes fellépés fontosságát.

Sztáray Péter
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Sem a járvány kezelése, sem pedig a migrációból adódó teendők nem tartoznak a szövetség – a tagállamok kollektív védelmével összefüggő – alapfeladatai közé, de ez nem jelenti azt, hogy az Észak-Macedónia múlt pénteki csatlakozásával kibővült harmincak ne vehetnék ki ezekből is a részüket. Sztáray Péter kérdésünkre példaként említette, hogy a koronavírus-járvány terjedésében egyik legsúlyosabban érintett spanyolok a NATO katasztrófa-koordinációs központján keresztül kaptak Csehországból eszközöket, védőfelszereléseket, Szlovákia és Románia pedig részben úgy jutott ilyen eszközökhöz a katonai szövetség csatornáin keresztül, hogy igénybe vette a NATO Pápára települt stratégiai légi szállítási képességét is.

A koronavírus miatt nem kellett politikai döntéshozó fórumokat elhalasztani, ahogyan például az Egyesült Államok lemondta a jú­niusi, Camp ­David-i G7-csúcs megszervezését. A NATO-tagállamok vezetői legutóbb tavaly decemberben, London mellett találkoztak, a következő csúcs csak 2021 végén esedékes, az idei jú­niusi védelmi miniszteri találkozó pedig adott esetben ugyanúgy lebonyolítható távkapcsolattal, mint a mostani külügyminiszteri.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.