Házi karanténban egész India

Az egész országra házi karantént rendelt el kedden Narendra Modi, India miniszterelnöke. Az interneten közvetített beszédében a kormányfő elmondta, a rendelkezés a következő 21 napra szól, addig mindenkinek otthon kell maradnia. Ezzel Indiában is a legszigorúbb válságkezelési modell lépett életbe, annak ellenére, hogy egyelőre viszonylag alacsony a regisztrált fertőzöttek száma.

Buzna Viktor
2020. 03. 25. 11:50
A police officer asks residents to not come out from their homes as they patrol in a lane after clearing the site of the longest-running protest against a new citizenship law following the lockdown by Delhi state government, in New Delhi
Rendőrjárőrök ellenőrzik Újdelhi utcáit Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos legenda, álhír, összeesküvés-elmélet kíséri a koronavírus-járvány globális terjedését. Talán az egyik leg­ártalmatlanabb ezek közül az a hónapok óta terjedő feltételezés, miszerint India, sőt az indiai emberek természetes védettséggel rendelkeznek a betegséggel szemben. Az elméletet alátámasztja, hogy a dél-ázsiai ország a hiányos higiéniai állapotok ellenére a koronavírussal rokon SARS- és MERS-, valamint az ebolajárványokat is sorra átvészelte. A vezető angol nyelvű indiai hírportál, a The Economic Times korábbi cikkében több szakértő is megszólal, akik állítják, elsősorban a melegebb éghajlat miatt terjednek lassan a vírusok országukban.

A cikk ugyanakkor azon szakértők véleményére is rámutat, akik szerint a koronavírus könnyen mutálódik, ezért egyáltalán nem biztos, hogy egy újabb típusa nem robban be Indiában. A pillanatnyi helyzet alapján úgy tűnik, hogy a pesszimista előrejelzések igazolódnak be. Az elmúlt napokban hirtelen emelkedni kezdett a megbetegedések száma, igaz, nemzetközi kitekintésben India továbbra is a mérsékelten fertőzött országok közé tartozik. Az 1,34 milliárd lakosú országban lapzártánkig 519 megbetegedést regisztráltak, a vírus eddig tizenegy emberéletet követelt. Ehhez képest az ötvenmilliós népességű Dél-Koreában több mint kilencezer megbetegedést észleltek.

Az egyelőre kedvező statisztika annak is köszönhető, hogy India miniszterelnöke, Narendra Modi nem bízta a hőségre a védekezést. Modi szintén a lakossági érintkezés mérséklésére helyezte a hangsúlyt. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is dicsérte korábban Újdelhi gyors reakcióit, miután az ázsiai ország az elsők között fogta vissza például a nemzetközi légi járatok számát, illetve korlátozta a külföldiek beutazásához szükséges vízumok kiadását.

Rendőrjárőrök ellenőrzik Újdelhi utcáit
Fotó: Reuters

– Csak egyetlen dologra kérem most önöket. Maradjanak az otthonaikban – mondta tegnap interneten közvetített beszédében az indiai kormányfő. Modi ezzel ma éjféltől az egész országra kiterjesztette a számos területen már korábban kihirdetett teljes karantént. Az indiai miniszterelnök elmondta, a rendelkezés 21 napra szól, addig türelmet és fegyelmet kért népétől.

– Ha nem tudunk helyesen cselekedni a következő huszonegy napban, az huszonegy évre veti vissza az országot – tette hozzá. Arra figyelmeztette az indiai embereket, hogy a koronavírus sokáig tünetmentes, hordozója mégis megfertőzhet másokat.

– A koronavírus elleni küzdelemben az első reménysugarak azokból az országokból érkeznek, ahol szigorú korlátozásokat vezettek be, és a nép hallgatott vezetőikre – figyelmeztetett a miniszterelnök.

Egy héten belül ez volt a második alkalom, hogy Modi interneten szólt az indiai néphez. Helyszíni beszámolók szerint már az első, múlt hét csütörtökön tett bejelentését is sokan megfogadták, a kormányfő felhívására vasárnap az emberek önként otthon maradtak, nem használtak autókat, riskákat, motorkerékpárokat. A mindig nyüzsgő Újdelhiben az utak elnéptelenedtek, majd hétfőn újabb szigorításokat vezettek be. Sok helyen leállt a tömegközlekedés, és országszerte zárnak be a piacok, éttermek, bevásárlóközpontok. Az intézkedések első, látványos hatása a levegő minőségében mutatkozott meg. Hasonlóan Kínához, a szigorú korlátozások következtében a zsúfolt indiai városok felett is kitisztult az égbolt.

Indiában is a járvány gazdasági mellékhatása az egyik legégetőbb kérdés. Az autógyártás gyakorlatilag már hétfőn leállt az egész országban, nem termel a Maruti Suzuki, a Mahindra & Mahindra, a Hyundai, a FIAT ­Chrysler, a Ford és a Toyota sem. Ezzel az in­diai gazdaság egyik fontos pillére omlott össze – az ázsiai országban tavaly több mint négymillió gépkocsit gyártottak. A vírus a turizmusnak is súlyos károkat okoz, különösen miután az első regisztrált fertőzöttek között tizenöt olasz turista volt. Az al-Dzsazíra csatorna beszámolója szerint az egész országra jellemző az idegenektől való félelem, egy Goa szigetén élő izraeli nőt például kizárta otthonából főbérlője, egy lengyel turistát pedig szállodai szobájából küldtek el, majd azzal kellett szembesülnie, hogy máshol sem fogadják. A katari hírportál emlékeztet, Indiát tavaly közel tizenegymillió turista kereste fel, akik harmincmilliárd dollárnak megfelelő összeget költöttek el az ázsiai országban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.