Romlik a helyzet Spanyolországban is

Már egy hete érvényben van az egész Olaszországra vonatkozó vesztegzár, tegnap mégis minden eddiginél több, 3590 új megbetegedést regisztráltak. Közben a hét végén Spanyolországban is elrendelték a szükségállapotot, sokan azonban úgy vélik, túl későn: a dél-­európai ország a fertőzöttek számának növekedésében Olaszországhoz hasonló tendenciákat mutat.

2020. 03. 16. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pozitív lett a koronavírus-tesztje Pedro Sánchez spanyol kormányfő feleségének, Begoña Gómeznek, derült ki nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök szombat este bejelentette: a járvány megfékezése érdekében szükségállapotot vezetnek be Spanyolországban. Az ország 47 millió lakosát érintő kényszerintézkedések értelmében felfüggesztették az oktatást az óvodától az egyetemig, valamint minden sport- és kulturális rendezvény megtartását is. Zárva kell tartaniuk a vendéglátóhelyeknek, csak a házhozszállítási szolgáltatás működhet. A kormányfő mindenkit arra kért: akinek nincs halaszthatatlan dolga, ne hagyja el otthonát. Sokan azonban úgy vélik, Madrid túl későn hozta meg a drasztikus intézkedéseket, Spanyolországban ugyanis a vírus terjedése, illetve a fertőzöttek és az igazolt halálesetek számának nagy volumenű emelkedése rendkívül hasonló tendenciákat mutat az olaszországi viszonyokkal. Az egészségügyi minisztérium tegnapi közlése szerint a megerősített esetek száma 5700-ról 7753-ra nőtt a szükségállapot bejelentését követő 24 órában, a halálesetek száma pedig több mint a duplájára emelkedett, lapzártánkkor megközelítette a háromszázat. A tárca közléséből ugyanakkor az is kiderült: az összes új megbetegedés körülbelül felét Madridban, illetve a főváros környékén regisztrálták.

Közben az olasz városok utcái is szinte teljesen kiürültek. Róma kisebbik nemzetközi repülőtere, a Ciampino már szombaton bezárt, a nagyobbik légikikötő, a Fiumicino pedig utoljára ma fogad és indít járatokat. A járvány északkelet-olaszországi gócpontjának számító Lombardia és Veneto tartományokban a kórházak fáradhatatlanul versenyt futnak az idővel. Előbbi kormányzója, Attilio Fontana tegnap a Corriere della Sera című napilap portálja szerint a kormányhoz és a polgári védelemhez fordult segítségért, de – mint mondta – a helyzet olyan súlyos, hogy segélykérése az egész világhoz szól. – Újabb lélegeztetőgépekre van szükségünk, enélkül nem tudunk megfelelő ellátást nyújtani a betegeknek az intenzív osztályokon – fogalmazott.

Tegnap volt egy hete, hogy egész Olaszországra kiterjesztették a vesztegzárat, ám úgy tűnik, több időre van szükség ahhoz, hogy ennek hatásai érezhetők legyenek. A regisztrált megbetegedések és a halálos áldozatok száma ugyanis továbbra is növekvő tenden­ciát mutat: tegnap ismét minden eddiginél magasabb, 3590 volt az újonnan regisztrált betegek száma, az elmúlt 24 órában pedig 368-an haltak bele a betegségbe. Olaszországban így az összes fertőzött száma megközelíti a 25 ezret, a koronavírus pedig eddig több mint 1800 életet követelt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.