Szobafogságra ítélt polgárok

Jövő héttől akár az Európai Unió legerősebb gazdaságát adó Németország egészére kiterjeszthetik a kijárási tilalmat – erről Angela Merkel kancellár vasárnap tanácskozik a szövetségi kormányfőkkel. Bajorországban már életbe is lépett a vesztegzár; sok más uniós tagállamhoz hasonlóan így próbálják megfékezni a koronavírus terjedését. Az EU legnépesebb tagállamában tegnapra 16 ezer fölé szökött a fertőzések száma, a járványban ötvenen haltak már meg, mégpedig a 16 tartomány felében.

2020. 03. 20. 15:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajorország tegnap a tizenhat német szövetségi tartomány közül elsőként jelentette be az egész területére kiterjedő kijárási tilalmat. Markus Söder bajor miniszterelnök az éjfélkor életbe lépett döntést azzal indokolta: drámaian emelkedett a tartományban regisztrált fertőzések és a halálos kimenetelű megbetegedések száma. – Az olaszországihoz vagy a franciaországihoz hasonló folyamatok indulnak be, ha nem vigyázunk – fűzte hozzá. A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében bevezetett drasztikus intézkedéseket hamarosan az Európai Unió legerősebb gazdaságát adó tagállam egészére kiterjeszthetik; ezt Angela Merkel kancellár vasárnap este tárgyalja meg videokonferencián a tartományok vezetőivel. A kérdésben nincs egyetértés: Tobias Hans, Saar-vidék tartomány miniszterelnöke például minél gyorsabb országos megoldást javasolt a járvány elleni küzdelemben, ugyanakkor Saskia Esken, a Szociáldemokrata Párt egyik vezetője szkeptikusan reagált az országos kijárási tilalomra.

Márpedig az egységes szigorú fellépés egyre sürgetőbbnek tűnik. A német sajtóban koronaparti elnevezéssel jelölik azokat a társas összejöveteleket, amelyeket a hatóságok által elvárt személyes távolságtartás szabályát megszegve rendeznek házibulik, szabadtéri piknikek és rögtönzött csapatsport-mérkőzések formájában. A jellemzően fiatalok részvételével tartott, járványmentes időkben természetesnek és elfogadottnak számító találkozókat a legnagyobb szigorral feloszlatják; ez azonban plusz munkát ró a rendfenntartó szervekre az egyébként is túlfeszített időszakban. Helge Braun kancelláriaminiszter a Der Spiegel hírmagazinnak ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: az egyes szövetségi tartományok és a kormány egyaránt szeretné elkerülni az országos kijárási tilalmat, azonban az, hogy ez lehetséges-e, már az emberek viselkedésétől függ. – A szombat döntő nap lesz a döntés tekintetében – fűzte hozzá.

Nem Németország lenne az egyetlen uniós tagállam, amely az ország egész területén drasztikusan korlátozná állampolgárai mozgásszabadságát. Olaszország vezette be elsőként a kijárási tilalmat 12 nappal ezelőtt, amelyet a szintén naponta rendkívül sok új megbetegedést regisztráló Spanyolország követett. Spanyolország világviszonylatban a negyedik, Európában a második legfertőzöttebb állam. Franciaországban kedden léptek érvénybe a korlátozások: a kollektív karanténként emlegetett kijárási tilalom megszegői akár 46 ezer forint értékű bírságra is számíthatnak. A franciák csak halaszthatatlan ügyben hagyhatják el otthonaikat. Belgiumban szerdától korlátozzák a kijárást. Szerbiában is kijárási tilalom van érvényben: jelenleg este nyolc és hajnali 5 óra között tilos az utcára lépni, míg a 65 éven felüliek egyáltalán nem mehetnek ki. Csütörtökön Szlovénia jelentett be az ország egész területére kijárási korlátozásokat: a többi tagállamhoz hasonlóan csak abban az esetben engedélyezik a lakhelyek elhagyását, ha az ember munkába megy, vagy élelmiszert és gyógyszert szeretne venni. Szlovénia a szabályszegőket 400 euró (143 ezer forint) pénzbírsággal sújthatja.

A brit Sky News televíziós csatorna stábjának mindeközben sikerült bejutnia az észak-olaszországi Bergamo egyik kórházába. Beszámolójukból kiderül, noha az intézmény Európa egyik legjobban felszerelt kórháza, mégis apokaliptikus állapotok alakultak ki a koronavírus-járvány miatt. A csatornának nyilatkozó orvosok azt üzenték: más országok egyedül a kijárási tilalom bevezetésével akadályozhatják meg a hasonló sorsra jutást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.