Az intelligens más kárán tanul, kivéve őket

Hollandiában az ellátórendszer folyamatosan telítődik, a kórházak zsúfolttá, az egészségügyi rendszer túlterheltté, az intenzív kórházi ágyak pedig belátható időn belül mind foglalttá válnak. A holland kormány a közúti balesetek elkerülése érdekében az intelligens kamerákban, a koronavírus-világjárvány terjedésének megfékezése érdekében az intelligens megközelítésben hisz. A probléma az, hogy ez utóbbi hozzáállás naponta csaknem dupla annyi ember életét teszi kockára, mint amennyi halálos áldozatot összesen követelt 2018-ban a felelőtlen gépjárművezetés az országukban. A Századvég Alapítvány vezető elemzője, Halkó Petra írása az Origónak.

Forrás: origo.hu2020. 04. 11. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollandia az elmúlt hetekben rohamtempóban került a globális statisztika alapján a koronavírussal fertőzött nemzetek listájának élére. Április 4-éről 5-ére virradóan a Holland Közegészségügyi Intézet bejelentette, 1224-gyel emelkedett a megerősített fertőzöttek száma, meghaladva ezzel a 18 ezer főt, míg a járványban meghaltaké 115-tel 1766 főre nőtt, amellyel Hollandia az ötödik legmagasabb mortalitási számmal rendelkező európai ország lett.

Mindeközben a holland kormány az úgynevezett intelligens megközelítést alkalmazza a koronavírus-járvány megfékezésével szemben. Vajon Sargentini és Timmermans hazájában ismét azt gondolják, ők találták fel a kanálban a mélyedést?

Ami biztos, hogy a holland kormány nem a védelmi intézkedésekben hisz a rendkívüli egészségügyi feladat megoldásaként, egy ideig ugyanis a britek és svédek által is preferált nyájimmunitás elvét követte. Ezen elv szerint a holland politikai és egészségügyi vezetőség hagyja, hogy a lakosság koronavírus által kevésbé veszélyeztetett korosztályának tagjai mihamarabb elkapják a kórt, így megóvva azokat, akikre valóban veszélyt jelent. Meg is lett a következménye: Hollandiában február 27-én regisztrálták az első koronavírusos beteget, aki Észak-Olaszországból tért haza. Alig egy héttel később a fertőzöttek száma meghaladta a százat, majd március 6-án meghalt a járvány első áldozata is az országban, egy 86 éves férfi, a kiemelten veszélyeztetett korosztályból. Ezek szerint mégsem járt sikerrel az elképzelés, sőt mondhatnánk úgyis, hogy gyenge lábakon állt, mint a hollandok még egy hónappal ezelőtt regnáló egészségügyi minisztere.

Az 56 éves Bruno Bruins 2017 októbere óta állt a Rutte kormány egészségügyi tárcájának élén, azonban március 18-án elájult, és összeesett egy parlamenti vitán. Rosszulléte kapcsán túlzott kimerültségre hivatkozott az elmúlt hetek rendkívül megterhelő munkája miatt, amelyet a holland kormány koronavírus elleni küzdelemért való felelőseként végzett. Rá egy napra lemondott tisztségéről.

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.