Ma is kísért minket Csernobil

Vasárnap egy újabb szomorú évfordulóhoz érkeztünk.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 04. 26. 15:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap egy újabb szomorú évfordulóhoz érkeztünk: 34 éve, 1986. április 26-án történt a világ egyik legsúlyosabb nukleáris balesete, a csernobili katasztrófa. Annak ellenére, hogy a tragédia már több mint három évtizede történt, a következményei mind a mai napig kísértenek bennünket. Az atomerőmű negyedik reaktorában történt robbanás több mint két magyarországnyi területetet, összesen mintegy 207 és fél ezer négyzetkilométert szennyezett be radioaktív izotópokkal. A legnagyobb kár Belaruszt érte, ahol a területek negyede ma is alkalmatlan mezőgazdasági termelésre. Az atomerőmű utolsó reaktorát 2000 decemberében állították le, ám a csernobili zóna területén ma is több ezer ember dolgozik. Csernobil legutóbb április elején került a hírekbe a zónában tomboló erdőtüzek miatt. A tüzet közel két hétig nem tudták eloltani, és a lángok az 1986-ban elhagyott atomvárost, Pripjatyot is fenyegették.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.