Soros elítélt bűnözőket szabadítana rá a társadalomra

Nyílt levélben kéri a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványokon keresztül finanszírozott Brennan Központ az USA államainak kormányzóit, hogy engedjék szabadon azokat a rabokat, akiket a leginkább fenyeget a koronavírus-fertőzés.

Forrás: v4na2020. 04. 23. 16:20
null
A milliárdos spekuláns a bűnözőkkel nagyvonalú lenne Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetente érkeznek a hírek arról, hogy különböző országokban, különböző módon kezelik a bebörtönzöttek sorsát a koronavírus járvány alatt. Például – átmenetileg – több mint 54 ezer rabot engedtek ki az iráni börtönökből, hogy megállítsák a fertőzés elterjedését a túlzsúfolt épületekben. De csak azok kaphattak kimenőt, akiknél a teszt negatív eredményt mutatott. Akiket viszont öt évnél hosszabb időre ítéltek el, azok nem mehettek el.

Törökországban 90 ezer fogoly szabadulhat, de a nők elleni erőszakért vagy szándékos emberölésért elítéltek a rács mögött maradnak. A többi fogoly közül is csak azokra vonatkozik a tervezet, akik büntetésüknek legalább a felét már letöltötték.

Börtönlázadásokhoz vezetett a koronavírus-pánik Olaszországban, ahol több mint húsz börtönből próbáltak meg kitörni a rabok, mert a zsúfoltság miatt attól félnek, hogy elkapják a fertőzést. Hat elítélt meghalt, mert miután berontottak börtönük kórházrészlegébe, túladagolták a kábítószerfüggők kezelésére használt metadont. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy a járvány miatt korlátozták vagy fel is függesztették a láthatást.

Iowa és New Jersey állam szintén elkezdett szabadon bocsátani fogvatartottakat, csakúgy, mint a megyei börtönök Kaliforniában, New Yorkban, Ohioban, Oregonban és Pennsylvaniában.

Az amerikai főügyész, William Barr szintén kiadott egy irányelvet, amely utasítja a szövetségi börtönöket egyes fogvatartottak otthoni áthelyezésére, ha fenyegeti őket a fertőzés.

A milliárdos spekuláns a bűnözőkkel nagyvonalú lenne
Fotó: Europress/AFP

Most a Soros-féle Nyílt Társadalmi Alapítványon (OSF) keresztül évente finanszírozott Brennan Központ nyílt levelet intézett mind az 50 amerikai állam kormányzójához, amelyben azt kérte tőlük, hogy hogy szabadítsanak ki minél több embert a fogva tartottak közül megóvva őket a koronavírustól.

A levél szerint csak azokat a fogvatartottakat kellene szabadon engedni, akik „nem jelentenek komoly veszélyt a közbiztonságra”.

Azt javasolták, hogy az idősebb, krónikus betegségben szenvedő fogvatartottakat engedjék el, esetleg korábban bocsássák őket szabadon. 2017-es adat szerint a körülbelül 5 ezer börtönben, 170 ezer ilyen fogoly van. 65 évnél idősebb fogolyból is 40 ezer van rácsok mögött, ezért őket fenyegeti a leginkább a koronavírus – írta a központ.

A levél szerint a saját kutatásuk azt mutatja, hogy a foglyok 14 százaléka már eleget szenvedett ahhoz, hogy szabadon bocsájtása esetén „ne veszélyeztesse a közbiztonságot”, és a hatvan évnél idősebbeknek amúgy is csupán 16 százaléka tér vissza a bűn útjára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.