Trump a rendelete ellen tüntetőket bátorítja

A polgárokat otthon maradásra késztető intézkedések megviselik az amerikai gazdaságot is.

Mártonffy Attila
2020. 04. 20. 16:34
Protesters against the state's extended stay-at-home order demonstrate in Olympia
People hold signs and American flags as hundreds protest against the state's extended stay-at-home order to help slow the spread of the coronavirus disease (COVID-19) at the Capitol building in Olympia, Washington, U.S. April 19, 2020. REUTERS/Lindsey Wasson - RC2Z7G9WZ8QH Fotó: Lindsey Wasson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónappal azután, hogy az amerikaiakat arra kérte a kormányzat, maradjanak otthon, így járulva hozzá a koronavírus-járvány megfékezéséhez, több szövetségi államban is tüntetések robbantak ki vasárnap. Ezek résztvevői a szabad mozgás korlátozásának feloldását követelték. Ugyanakkor Donald Trump elnök – aki csütörtökön a szövetségi államok kormányzóiak hatáskörébe utalta a korlátozó lépések fokozatos feloldását, fenntartását vagy tovább szigorítását – támogatásáról biztosította a szigorítások ellen demonstrálókat.

„Ezek az emberek szeretik a hazájukat, vissza akarnak menni dolgozni” – idézte Trumpot a The New York Times. Az elnök elsősorban a demokrata párti kormányzókat támadta, miközben kiállt a tüntetők „Szabadítsuk fel az államunkat!” jelszava mellett. Az Egyesült Államok vezető közegészségügyi tisztviselői, beleértve a szövetségi kormányban ülőket is, folyamatosan hangoztatják, hogy beláthatatlan következményei lehetnek a korlátozások túl korai feloldásának, ami az új fertőzések számának megugrásával és a kórházak túlterhelésével járhat.

A polgárokat otthon maradásra késztető intézkedések megviselik az amerikai gazdaságot is: márciusban több mint 22 millióan folyamodtak újonnan munkanélküli-segélyért. Hétfőn több mint 765 ezer fertőzött beteget tartottak nyilván az országban, a kórban elhunytak száma pedig meghaladta a negyvenezret. Trump szerint viszont egyes nagyvárosi gócpontokban csökken az új fertőzések száma. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója ugyanakkor úgy vélte, hogy a járvány elleni harcnak még csak a közepén járnak.

Jay Inslee, Washington állam – szintén demokrata párti – kormányzója szerint Trump üzenete a központi adminisztráció skizofrén állapotára utal. Az ABC hírtelevíziónak adott interjújában Inslee kijelentette: „Nem emlékszem, hogy Amerikában egy elnök bármikor is a törvények megszegésére buzdította volna a népet.” Washington államban mintegy 2500-an tüntettek az Olympiában székelő helyi parlament épülete előtt, holott a kormányzó megtiltotta ötvennél több ember gyülekezését. A résztvevők közül sokan maszkot sem viseltek, pedig a szervezők felszólították őket erre.

„Vállalatokat bezárni úgy, hogy kiválasztják, melyik a lényeges és a nem lényeges, egyaránt sérti az állami és a szövetségi alkotmányt” – vélte egy tüntető, akit a Reuters hírügynöksége idézett. A coloradói törvényhozásánál is több százan gyűltek össze Denverben, követelve az állam lezárásának feloldását. A tüntetések nem új keletűek, korábban már Texasban, Wisconsinban, Ohióban, Minnesotában, Michiganben és Virginiában is utcára vonultak az elégedetlenkedők. Egyes republikánus kormányzók is bírálták a Fehér Házat. Larry Hogan, Maryland első embere például közölte, egyáltalán nem igaz Trump és Mike Pence alelnök állítása, miszerint a szövetéségi államoknak megfelelő mennyiségű tesztjük van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.