Átrajzolja Benjamin Netanjahu a Közel-kelet térképét

A nemzeti bírálatok ellenére is véghez viszi annektálási tervét Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki a pártja minapi ülésén azt is világossá tette: a ciszjordániai területek bekebelezésének időpontja nem változik, július 1-jével a folyamat megkezdődik.

2020. 05. 26. 13:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget vet a Palesztin Hatóság az Izraellel közösen folytatott biztonsági koordinációnak, jelentette be Mohammed Staje palesztin miniszterelnök arra válaszul, hogy hétfő este Benjamin Netanjahu nyomatékosította:

„nem fogja elszalasztani az alkalmat”, hogy kiterjessze a zsidó állam szuverenitását a ciszjordániai területekre.

Staje a Rámalláhban összehívott sajtótájékoztatóján emellett azt is egyértelművé tette: pártja elkötelezett amellett, hogy továbbra is alkalmazza szuverén jogait a ciszjordániai területeken, és védelmezze a palesztinok polgári jogait.

– Ez egy fontos csata – fogalmazott, amelynek szerinte a tétje nem más, mint a palesztin nemzeti létezés fennmaradása a szóban forgó területeken, illetve annak megakadályozása, hogy Izrael kiterjessze területeit a palesztin földre.

 

Tartja az időpontot az izraeli kormányfő

Netanjahu hétfő este pártja, a jobbközép Likud frakcióülésén úgy fogalmazott: most van itt a soha vissza nem térő történelmi alkalom ahhoz, hogy Ciszjordánia bizonyos területeit Izraelhez csatolják. A zárt frakcióülésen a The Jerusalem Post szerint a miniszterelnök azt mondta: van egy kijelölt időpontunk júliusban a szuverenitás érvényesítésére, és ezen nem változtatunk. Netanjahu ezzel az új izraeli kormánykoalíció megállapodására utalt, amelynek értelmében

július 1-je után a zsidó állam fennhatósága alá vonhat több mint 130 ciszjordániai zsidó telepet a Jordán-völgyben az Egyesült Államok közel-keleti béketerve alapján.

Csakhogy a nemzetközi jog ezeket a területeket nem ismeri el a zsidó állam részeként, hanem megszállt területeknek tekinti.

Az izraeli miniszterelnöknek így már akár július 1-jén lehetősége lenne a szóban forgó területek annektálására, noha az „évszázad alkujaként” emlegetett béketerv mögött álló Trump-adminisztráció nem tekinti kőbe vésettnek a dátumot – legalábbis erre utalt nemrég Morgan Ortagus, az amerikai külügyminisztérium szóvivője az izraeli 13-as televíziós csatornának nyilatkozva.

Csorbulnak a palesztin jogok

A Háárec című izraeli lap a palesztin miniszterelnök bejelentésével kapcsolatban megjegyzi: a Palesztin Hatóság és Izrael között érvényben lévő együttműködés elsősorban biztonsági kérdésekben folytatott tevékenységek köré összpontosul, ám e megállapodások megszüntetése számos polgári bonyodalommal is jár. Érintheti például azoknak a megállapodásoknak a kérdését, amelyek értelmében jelenleg a palesztinok orvosi ellátást kérhetnek izraeli kórházakban. Staje az ezt firtató kérdésekre úgy felelt: a palesztinokat majd palesztin kórházakban fogják kezelni, a Palesztin Hatóság pedig mindent megtesz az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése érdekében. Egy a Háárecnek nyilatkozó palesztin képviselő azt mondta: a Gázai övezet betegeinek kezelését Egyiptommal vagy az ENSZ-szel koordinálva tervezik megoldani.

Az annexió terve egyébként éles bírálatokat váltott ki szerte a világban. A ciszjordániai területek annektálására vonatkozó elképzelésének feladására szólította fel a zsidó államot az ENSZ több tagországa is, Netanjahu azonban a jelek szerint hajthatatlannak bizonyul a kérdésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.