Az „Obamagate” kirobbantóját keresik az Egyesült Államokban

Donald Trump amerikai elnök szerint a Watergate-ügy „kismiska” volt az Obamagate-ügyhöz képest.

2020. 05. 14. 18:47
Pictures of the Decade
Michelle Obama megköti férje nyakkendőjét. A reflektorfény sem zavarja őket Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig pár nap leforgása alatt másodszor állt be drámai fordulat Michael Flynn ügyében, amelyet Donald Trump amerikai elnök a héten – elődjére és a ’70-es évek Watergate-botrányára utalva – „Obamagate-nek” nevezett, úgy vélve, a Watergate „kismiska” ez utóbbihoz képest. Amerikai jogi szakértők már azt is példátlannak találták, amikor az igazságügy-minisztérium a múlt héten ejtette a vádat Trump első nemzetbiztonsági tanácsadójával szemben, holott Flynn korábban beismerte, hazudott a Szövetségi Nyomozóirodának, az FBI-nak azokról a megbeszélésekről, amelyeket az elnöki hatalomátadás idején, 2016–2017 fordulóján Szergej Kiszljak akkori orosz nagykövettel folytatott.

Trump elnökségének első felében a demokrata párti oldal folyamatosan az oroszokkal való együttműködés vádjával támadta az elnököt. De a William Barr igazságügyminiszter vezette tárca most azt állapította meg, Flynnt szándékosan „ültették fel” – ez az Obama-kormányra, illetve az államapparátusra vonatkozik, hiszen a volt tábornokot leleplező írás 2017 elején, néhány nappal Trump beiktatása előtt jelent meg a The Washington Postban. Ám most – újabb fordulattal – az illetékes bíró nem engedi, hogy ejtsék a vádat. Felkért egy a tárcától független különleges ügyészt – aki többek között John Gotti ismert maffiózó felelősségre vonásával szerzett szakmai hírnevet –, hogy járjon a végére, mégis elmarasztalható-e Trump volt embere?

Flynn volt a legnagyobb fogás abban a két évig tartó vizsgálatban, amellyel Robert Mueller egykori FBI-igazgató a Trump-kampánynak az oroszokkal való, feltételezett együttműködését igyekezett felderíteni. A vád ejtése utólag ezt a vizsgálatot is hiteltelenítette.

Egyelőre beláthatatlan, hogyan befolyásolja az ügy a kampányt és Trump novemberi újraválasztási esélyeit. Mindenesetre, mint most kiderült az Obama-adminisztráció számos tagja kérte annak idején Flynn nevének felfedését a titkosszolgálati iratokban – köztük szerepel Joe Biden akkori alelnök, Trump várható demokrata kihívója is. A titkosszolgálati megfigyelések során csak a célszemélyt nevezik meg, a kapcsolati hálójukban szereplő amerikaiakat viszont nevük elhallgatása mellett azonosítják be.

Ha az iratba való betekintésre jogosultat érdekli a célszemély egy amerikai kapcsolata, engedélyeztetheti, hogy fedjék fel őt előtte. Az ezt kérelmezők között lehet a kiszivárogtató. Richard Grenell, az Országos Hírszerzési Igazgatóság vezetője kedden jelentette be, hogy nyilvánosságra hozza az Obama-kormány azon tisztségviselőinek a nevét, akik információkat adhattak ki Flynnről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.