Előbújt Kim Dzsong Un, fokozza a nukleáris elrettentést

Vasárnap az észak-koreai vezető elnöklésével tartották meg a kommunista ország munkapártjának katonai ülését.

2020. 05. 24. 11:27
KIM Dzsong Un
Phenjan, 2020. május 24. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2020. május 24-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke felszólal az észak-koreai munkapárt központi katonai testületének ülésén Phenjanban. MTI/EPA/KCNA Fotó: - Forrás: MTI/EPA/KCNA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb három hét telt el úgy, hogy Kim Dzsong Un nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, vasárnap azonban az észak-koreai vezető elnöklésével tartották meg a kommunista ország munkapártjának katonai ülését, ahol a nukleáris elrettentés megerősítéséről tanácskoztak.

Fotó: MTI/EPA/KCNA

A Phenjan szócsöveként számon tartott KCNA hírügynökség azt ugyan nem határozta meg, hogy mit jelent a „nukleáris elrettentés”, az Észak-Koreára specializálódó NKNews hírportál szerint azonban azt állították: újabb kritikus intézkedéseket hoztak a koreai néphadsereg tüzérségi képességeinek jelentős növelése érdekében. – A találkozón új javaslatokat fogalmaztak meg az elrettentés fokozásával kapcsolatban – fogalmazott a portál.

Fellobbanó geopolitikai feszültségek

A szakportál felhívja a figyelmet:

Phenjan „mozgolódására” közvetlenül azt követően került sor, hogy amerikai nemzetbiztonsági tisztviselők megszellőztették, 28 év után az Egyesült Államok újra atomfegyverkísérletet hajthat végre.

A hírről egyébként néhány napja a The Washington Post számolt be nevük elhallgatását kérő tisztviselőkre hivatkozva. Noha a nemzetbiztonsági vezetők május közepén megtartott ülésén semmilyen döntés nem született, Washington a kísérletet az Oroszország és Kína közötti fegyverkezési megállapodásra való reakcióként tűzte napirendre.

Washington ugyanis nemrég azzal vádolta meg Moszkvát és Pekinget, hogy az emberekre és a környezetre vonatkozó hatás szempontjából úgynevezett alacsony szintű – föld alatti – nukleáris kísérleteket hajtottak végre. A The Washington Post ugyanakkor semmilyen nyilvános adatot nem talált ennek az információnak a hitelességére vonatkozóan a világsajtóban.

Közeledés után jön az elhidegülés?

Daryl Kimball, az amerikai Fegyverzetellenőrzési Szövetség civil szervezet vezetője ezzel kapcsolatban a lapnak azt mondta: egy ilyen döntés az amerikai kormány részéről valószínűleg véget vetne az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti kapcsolatok enyhülésének. – Ha Amerika atomfegyverkísérletet hajtana végre, minden bizonnyal már Phenjan sem érezné magát kényszerítve arra, hogy tiszteletben tartsa a nukleáris kísérletek moratóriumát – fogalmazott.

A KCNA vasárnapi jelentéséből mindenesetre az derült ki, hogy Phenjan számára a legfontosabb továbbra is a háború megelőzése „bel- és külpolitikai eszközökkel”. A megvitatott javaslat ugyanis kiköti, hogy a hadászati erők bevetésére kizárólag végszükség esetén kerülhet sor.

Trump lépésére várnak Phenjanban

A Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítését célul kitűző amerikai–észak-koreai tárgyalások egyébként hónapok óta patthelyzetben vannak. Kim Dzsong Un már az újévi beszédében is egyértelművé tette, hogy tovább folytatja nukleáris programjának fejlesztését. Noha nem jelentette ki nyíltan, hogy felfüggeszti a Donald Trump amerikai elnökkel 2018 nyarán tető alá hozott történelmi találkozója óta folyamatban lévő tárgyalásokat, az országa elrettentő erejének növelésével való fenyegetés egyértelműen arra utal, hogy Phenjan azt várja Washingtontól: adjon új löketet a megfeneklett tárgyalásoknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.