Júniusra napi háromezer amerikai halottal számolnak

Többen meghalhatnak az Egyesült Államokban a koronavírusban, mint ahány amerikai áldozatot a második világháború követelt, a vietnami háborús emberveszteségüket pedig már most meghaladja a Covid-19 pusztítása. A szakemberek az ellentmondásos amerikai közegészségügyben látják ennek az okát.

2020. 05. 05. 21:18
Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Massachusetts
HEALTH-CORONAVIRUS/USA Fotó: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még népességarányosan is a koronavírus-járvány ijesztő ütemű terjedésével számol az amerikai kormány egy belső használatra készült dokumentuma, amely a The New York Times birtokába került. Júniusra napi 200 ezer fővel (!) nőhet a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, illetve minden nap háromezren halhatnak majd bele a kórba. A halálozások napi átlaga jelenleg 1750, több, mint ahányan rákban meghalnak. A Covid-19-járvány pedig eddig 70 ezer áldozatot követelt; legalábbis a hivatalos adatok szerint. A diagnosztizált betegek száma egyelőre 1,2 millió – a világon minden harmadik fertőzött amerikai -, de a vírushordozók számát ennek a sokszorosára teszik.

A vészforgatókönyvek legalább több százezer amerikai halálával számolnak addigra, amikor a tömeges oltásokkal lecsenghet majd a járvány. De vannak milliós nagyságrenddel kalkuláló előreljezések is; a CDC, az amerikai járványügyi hatóság márciusi előrejelzése szerint 1,7 millió, a londoni Imperial College-é szerint pedig 2,2 millióan is meghalhatnak a kórban. Igaz, ezek a számítások arra az esetre vonatkoznak, ha nem lennének közegészségügyi lépések a járvány terjedésének megfékezésére. Összehasonlításul, a második világháborúban 420 ezer, a szintén hosszú évekig elhúzódó vietnami háborúban pedig 58 ezer amerikai halt meg, vagyis az utóbbinál a Covid-19 már most is pusztítóbb.

Az amerikai közvéleményt is élénken foglalkoztatja, mitől ilyen magasak ezek a számok még akkor is, ha 330 millióan élnek a világ harmadik legnépesebb országában. Dan Steinbock, a járvány globális hatását elemző geostratéga úgy látja, a Trump-kormány önpusztító erőfeszítéssel igyekszik „megvédeni a gazdaságot (értsd: a piacokat)”, a Fehér Ház pedig továbbra is ellenáll annak, hogy megfelelő, tudományos alapú politikai választ adjon a Covid-19-re.

Más szakértők a kijárási korlátozások előírásával, feloldásával, illetve a tömeges vírusteszteléssel kapcsolatos országos egyenetlenségekre, valamint arra hívják fel a figyelmet, hogy a lakosság egy része fittyet hányt a társadalmi távolságtartás szabályaira.

A világ a kórban legérintettebb városa, New York kapcsán pedig a méretek mellett az óriási fluktuációt emelik ki. Peter Berman, az amerikai Harvardon és a kanadai Vancouverben is tanító közegészségügy-professzor azt hangsúlyozta: míg Kanadában jól működik az egészségügyi rendszer és a kórházi ágyak 30 százalékát fent lehet tartani a vírus betegeinek, Amerikában ezt nem lehet előírni. Massachusetts népessége nagyjából megfelel Brit Columbiáénak, de az amerikai államban huszonhatszor több áldozatot szedett a kór, mint a kanadai tartományban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.