Milliós kártérítést fizet a Facebook a „traumatizált” cenzorainak

52 millió dolláros kártérítést kénytelen fizetni a Facebook a saját tartalomellenőreinek, mert azok „traumát szenvedtek” a munkájuk során. A több mint 11 ezer felperes jelentős része alvállalkozók alkalmazásában áll vagy állt, ami a kaliforniai közösségimédia-óriás cenzúrahálózatának kiterjedtségére utal – írja cikkében a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2020. 05. 13. 17:24
null
Brüsszel, 2018. május 22. Mark Zuckerberget, a Facebook alapító-vezérigazgatóját ábrázoló életnagyságú kartonfigurákkal tüntet az Avaaz nemzetközi jogvédő szervezet aktivistája a Facebook körül nemrégiben kirobbant botrányra magyarázatot követelve az Európai Bizottság brüsszeli székházánál 2018. május 22-én. A nap folyamán az Európai Parlament frakcióvezetői Brüsszelben meghallgatják Zuckerberget az ügyben, miként használhatott fel a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég több tízmillió Facebook-profilt a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq) Fotó: STEPHANIE LECOCQ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Facebookot csoportos eljárásban perlő egykori és jelenlegi alkalmazottak azt állítják, hogy tartalomellenőrző munkájuk során rengeteg erőszakos, bántalmazó és egyéb zavaró jelenetet kellett végignézniük, ami káros hatást gyakorolt a mentális egészségükre. A legkisebb kártérítési igény 1000 dollár, a legnagyobb 50 ezer dollár, amely tartalmazza a zavaró tartalmak által okozott poszttraumatikus szindróma kezelési költségét is, számolt be a TheVerge.com techportál.

A Facebook egykori tartalommoderátora, Selena Scola 2018. szeptemberében pert nyert a közösségi médiaplatform ellen, amikor az állította, hogy poszttraumatikus szindrómákat szenvedett, miután rendszeresen kellett nemi erőszakot, gyilkosságot és öngyilkosságot ábrázoló fotókat és videókat néznie a munkája során. Scola sikeres ügye után több mint 11 ezer alkalmazott perelte be a Facebookot négy amerikai államból, Kaliforniából, Texasból, Arizonából és Floridából.

Scola a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány idején felvett tartalomellenőrök közé tartozott. A Facebookot akkoriban különösen sok kritika érte a politikai cenzúrája miatt, amikor szinte szűrés nélkül engedték a Demokrata Párt hirdetéseinek és egyéb üzeneteinek megjelenését, miközben a jobboldali, konzervatív videókat és üzeneteket azok politikai tartalmára hivatkozva akadályozták vagy törölték – írja cikkében a V4NA Hírügynökség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.