Új modellel kísérleteznek Dublinban

Új modellel kísérleteznek: két évig Micheál Martin, majd Leo Varadkar irányíthatja a koalíciót.

Magyar Nemzet
2020. 06. 29. 6:51
MARTIN, Micheál
A miniszterelnök a Fianna Fáil vezetője lett Fotó: MTI/EPA/Aidan Crawley
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Micheál Martint, a centrista Fianna Fáil párt vezetőjét választotta szombaton Írország miniszterelnökévé a dublini parlament, egy nappal azután, hogy a koalíciós megállapodásra lépett három párt tagsága nagy többséggel megszavazta az egyezséget. Ezzel véget vetettek a február 8-i előre hozott parlamenti választások óta tartó politikai bénultságnak. A szombati szavazást a koronavírus-járvány nyomán elrendelt távolságtartás miatt nem a parlament épületében, hanem egy koncertteremben tartották – jelentették hírügynökségek.

A hárompárti koalíciós megállapodást június 15-én írták alá a Fianna Fáil, a kereszténydemokrata Fine Gael és a Zöldek vezetői. Ezt a megegyezést kellett elfogadnia tagságuknak, amely mindhárom párt esetében zöld utat adott a politikai frigynek. A megállapodás értelmében az ötéves mandátum első felében Martin tölti be a miniszterelnöki tisztséget, majd őt a Fine Gaelt vezető Leo Varadkar, eddigi kormányfő követi 2022-ben. Székfoglaló beszédében Martin azt ígérte, kormánya tevékenységének középpontjába a koronavírus elleni küzdelmet állítja.

A miniszterelnök a Fianna Fáil vezetője lett
Fotó: MTI/EPA/Aidan Crawley

A polgári–zöld koalíciós kormány Írországban történelmi fejleménynek számít; eddig a Fine Gael és a Fianna Fáil egymást váltva kormányozta a 4,9 milliós országot. Varadkar – aki 2022-ig a miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölti majd be – úgy fogalmazott, véget ért a polgárháború a két konzervatív párt között. A két jobbközép pártnak azonban ezúttal nem volt más választása, mint hogy hármas koalícióra lépjenek a zöldekkel. A baloldali nacionalista Sinn Féinnel kizárták az együttműködést a múltja miatt, főképpen azért, mert a több évtizedes terrorhadjáratot folytató Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnya volt. Mary Lou McDonald, a Sinn Féin elnöke szerint a koalíciós pártok megtagadták a változást, amelyre az írek februárban szavaztak.

Hasonló felállású a kormányzás Ausztriában, ahogy Németországban is fontolgatnak egy jobbközép–zöld koalíciót 2021 őszétől. A legnagyobb kihívást az jelenti, mennyiben egyeztethető össze egy konzervatív program a baloldalival. Eamon Ryan, az ír Zöldek vezetője azt mondta, az új kormány garantálja, hogy Írország biztonságos legyen a menekülteknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.