A puccs után is maradnak még a honvédeink Maliban

Felfüggesztik az EU mali missziójának kiképző tevékenységét, de a magyarok maradhatnak még.

2020. 08. 28. 7:30
Malian army soldiers are seen at the Independence Square after a mutiny, in Bamako
Helybéliek a puccsista katonákat éltetik Bamakóban, augusztus 18-án. REUTERS/Moussa Kalapo - RC2ZGI9U303G Fotó: Stringer .
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár az Európai Unió nem katonai szövetség, és nincs közös hadserege, a szervezetnek mégis 17 külföldi válságkezelő és békefenntartó missziója van. Maliban hét évvel ezelőtt, a bamakói kormány kérésére hívtak életre a fegyveres erők kiképzéséhez hozzájáruló katonai missziót (EUTM Mali) azzal a céllal, hogy más nemzetközi szervezetekkel együttműködve enyhítsék a terrorista csoportok jelentette fenyegetést, és támogassák a Száhel-övezet egyesített erőit. Az Európai Unió éppen ez év márciusában határozott úgy, hogy kiterjeszti, és 2024 májusáig meghosszabbítja a művelet mandátumát, amihez a következő négy évre 133,7 millió eurós megemelt költségvetést rendelt. A feladatból 22 uniós tagállam, illetve hat nem EU-tag – köztük immár Nagy-Britanniával – vette ki a részét.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly szeptemberben egy New York-i ENSZ-ülésen jelentette be, hogy a terror- és migrációellenes harc jegyében hazánk megduplázza, 21 főre emeli a Maliban tevékenykedő katonáinak létszámát. A tárcavezető arról is beszélt, hogy Afrika megsegítésére az Európai Unió 4,5 milliárd eurós szükséghelyzeti alapot hozott létre, ebből 1,7 milliárd jut a Száhel-övezetnek, és ehhez az alaphoz Magyarország 9,5 millió euróval járul hozzá.

A Magyar Közlöny idén május 13-i számában meg is jelent az a kormányhatározat, amely legfeljebb 25 főben – váltási időszakban legfeljebb 50 főben – határozza meg a Maliban szolgálatot teljesítő magyar honvédek létszámát. A Honvédelmi Minisztérium statisztikái szerint eddig ennél jóval szerényebb mértékben,

2017-ban átlagosan három, egy évre rá átlagosan hat katonával képviseltettük magunkat.

A tárca májusban arról adott hírt, hogy egy előre tervezett út keretében négy honvéd tért haza Bamakóból, akiket négy másik katona váltott. Lapunkat arról tájékoztatták, a tervek szerint őket novemberben váltják.

Puccsistákat is kiképezhettek

A mali misszió kiképző tevékenységének felfüggesztését az EU azzal indokolta: jelen körülmények között a normál munkavégzés nem lehetséges. Korábban az ENSZ, az Afrikai Unió és a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége is elítélte a demokratikus átmenetet ígérő katonai junta hatalomátvételét. Joggal merül fel a vád, hogy a puccsot az unió által is kiképzett katonák hajtották végre. Josep Borell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője erre a felvetésre azzal védekezett, hogy

a hatalomátvétel vezetői közül egyet sem uniós csapatok, hanem oroszok, britek és amerikaiak képeztek ki.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy ez történhetett volna másképpen is. Sőt, mivel elmondása szerint a mali fegyveres erők kilencven százalékának kiképzéséhez járultak hozzá, így biztosan részt vettek a hatalomátvételben az EU által kiképzett katonák is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.