időjárás 28°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo

A baloldali kormány migrációs PR-kampányba kezdett

Tóth Loretta
2020.09.03. 07:45
A baloldali kormány migrációs PR-kampányba kezdett

Személyesen fogadta Rómában a migráció által leginkább sújtott Lampedusa és Szicília vezetését Giuseppe Conte miniszterelnök. Salvatore Martell lampedusai polgármesternek és Nello Musumeci szicíliai kormányzónak a kormányfővel folytatott, lapzártánk után véget érő találkozójára azt követően került sor, hogy mindkét regionális vezetőnek elege lett a baloldali olasz kormány rendkívül laza migrációs politikájából, s szigorú intézkedések bevezetésével igyekeztek a saját kezükbe venni az egyre inkább tarthatatlanná váló helyzetet. A helyzet súlyosságát jól jelzi, hogy a Sea Watch 4 nevű nem kormányzati szervezet hajója tegnap este a Twitteren tudatta:

353 afrikai migránst tettek partra a szicíliai Palermo kikötőjében.

Illegális bevándorlók érkeztek egy hajóval az olaszországi Lampedusa szigetére 2020. augusztus 30-án. Helyi lakosok tüntetést szerveztek, miután egyetlen hajóval 450 illegális bevándorló szállt partra, és a helyi migránstábor ismét zsúfolásig megtelt. Salvatore Martello polgármester általános sztrájkot hirdetett, hogy kikényszerítse a sziget lezárását.
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio

Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet kutatója a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta: azok az afrikai migránsok, akik Olaszországot veszik célba, nagyrészt Szicíliába érkeznek.

– 19 ezerből körülbelül 16 ezren ott kötnek ki először, tehát óriási a nyomás a tartományon, ráadásul ez egy régóta fennálló állapot

– magyarázta a szakértő. Mint mondta, noha eddig az volt a tapasztalat, hogy az Európába érkező afrikaiak csoportja rendkívül heterogén, idén az látható, hogy az Olaszországba érkező bevándorlók körülbelül negyven százaléka tunéziai állampolgár.

– Robbanásig feszült a helyzet az észak-afrikai országban, a szekuláris és a vallásos pártok hosszú ideje konfliktusban állnak egymással, ami a mostani kiélezett, gazdaságilag és társadalmilag is megterhelő koronavírusos helyzetben még nehezebbé teszi a boldogulást

– magyarázta Vargha Márk. Hozzáfűzte: tunéziai fiatalok tömege érzi kilátástalannak a jövőjét, s jutott el arra a pontra, hogy inkább elhagyja az országot. A sajátos politikai helyzet miatt pedig nem cél visszafogni őket, hiszen ez is emeli a belső feszültséget.

A szakértő felhívta a figyelmet: Olaszország hamarosan egy rendkívül fontos belpolitikai teszt előtt áll, szeptember 20-án és 21-én ugyanis tartományi választásokat rendeznek az északi Liguriában és Venetóban, a közép-olaszországi Marche és Toszkána, valamint a déli Campania és Puglia régiókban.

– Lampedusa és Szicília segélykiáltása most eljutott Rómáig, de adja magát, hogy a baloldali miniszterelnök elsősorban a tartományi választások miatt volt kénytelen foglalkozni a kérdéssel

– magyarázta Vargha Márk. A kutató emlékeztetett: a szigetek vezetése és az olasz kormány között egyre élesebb az ellentét, Lampedusán például több száz helyi vonult az utcára múlt hét végén, hogy a kikötők lezárását követelje.

– Az ügyet már az országos média is felkapta, a Matteo Salvini egykori belügyminiszter vezette jobboldali koalíciónak pedig kiváló kampánytémát szolgáltatott volna, ezért Conte próbál időt nyerni azzal, hogy konzultációra hívta Lampedusa polgármesterét és Szicília kormányzóját, Nello Musumecit

– fűzte hozzá Vargha. A kutató emlékeztetett: Lampedusa polgármestere a hétfőre tervezett általános sztrájkot el is halasztotta a Contéval való találkozója fényében.

Az eredetileg májusban tervezett, de a járvány miatt szeptemberre halasztott, és a biztonsági távolságtartás miatt kétnaposra nyújtott választás belpolitikai tesztnek számít a tavaly szeptemberben alakult második Conte-kormány, vagyis az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) első egy éve után.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.