Halállal fenyegették az ellenzéki vezetőt, ügyvédje feljelentést tett

Marija Kalesznyikava fehérorosz ellenzéki vezető fejére kámzsát húztak a biztonsági szolgálat emberei, és azzal fenyegették, hogy megölik – ismertette csütörtökön az ellenzéki Koordinációs Tanács ügyvédje Kalesznyikava vallomását.

Forrás: MTI2020. 09. 10. 13:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ljudmila Kazak ügyvéd emberrablás és halálos fenyegetés miatt feljelentést tett csütörtökön a bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó főigazgatóság és a belbiztonsági szolgálat (KGB) emberei ellen. Ehhez csatolta Kalesznyikava vallomását, amely szerint azzal is fenyegették, hogy akarata ellenére is kitoloncolják az országból, vagy 25 évre börtönbe zárják.

„Elhangzottak fenyegetések, hogy elveszik az életemet, és én komolyan vettem őket. Az mondták például, hogy akkor is kivisznek – élve vagy darabokban – a Fehérorosz Köztársaság területéről, ha önként nem távozom. Olyan fenyegetések is elhangzottak, hogy 25 évre megfosztanak a szabadságtól, és problémákat okozhatnak nekem a fogva tartás helyszínein” – írta Kolesznyikava.

Kalesznyikavát és két ellenzéki társát keddre virradóra próbálták meg kizsuppolni Ukrajnába, de ő azzal, hogy összetépte az útlevelét, meghiúsította ezt, és ezért őrizetbe vették. A fehérorosz nyomozó bizottság szerdán megerősítette, hogy Kalesznyikava, illetve az aznap előállított Makszim Znak és Ilja Szalej őrizetben van. Azzal gyanúsítják őket, hogy destabilizálják az országot, és megsértik a nemzetbiztonságot. Kalesznyikava és Znak tagja az ellenzéki Koordinációs Tanácsnak, és fontos szerepet játszott az ellenzék által elcsaltnak tartott augusztus 9-i választás óta az Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követelő tiltakozó megmozdulásokban. Szalej a tanács ügyvédje.

A fehérorosz ügyészség augusztus 19-én közölte, hogy az államhatalom megdöntésére irányuló nyilvános felhívások és nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenység miatt indított eljárásokat. A hatósági intézkedés nyilvánvalóan elsősorban az öt nappal korábban, Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt javaslatára létrehozott Koordinációs Tanács tagjai ellen irányul.

Csütörtökön tucatnyi fehérorosz jogvédő szervezet követelte Kalesznyikava, Znak és Szalej, illetve minden „politikai fogoly” azonnali szabadon engedését és az ellenük folytatott büntetőjogi eljárások leállítását. Közös közleményük a Vjaszna civil szervezet holnapján jelent meg.

A fehérorosz belügyminisztérium közben szokásos napi tájékoztatójában tudatta, hogy szerdán 37 embert állítottak elő a tömegrendezvényekre vonatkozó törvények megsértése miatt, és 26 embert őrizetbe vettek, akikre bírósági eljárás vár.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartottak elnökválasztást, és Lukasenka a hivatalos eredmények szerint megszerezte a voksok mintegy 80 százalékát, hatodszor is megnyerve az elnökválasztást. A második helyre befutó Szvjatlana Cihanouszkaja azonban magát tartja győztesnek, bár a hivatalos adatok szerint csak a szavazatok 10,12 százalékát kapta. Az elnökválasztás óta folyamatosak a tiltakozások, a tüntetők Lukasenka távozását követelik. A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

Lukasenka csütörtökön ismét kijelentette, hogy nem adja át a hatalmat, és azt sem nem engedi, hogy az ismét „sárban fetrengjen”.

„Ne legyenek ki nem mondott dolgok. Gyakran a szememre vetik, hogy +ő nem adja át a hatalmat+. Helyesen vetik ezt a szememre. Engem nem ezért választott meg a nép” – hangoztatta az elnök, amikor bemutatta az új főügyészt, Andrej Svedát. Szavait a BelTA hírügynökség idézte.

Az ellenzék által választási csalással vádolt Lukasenka azzal folytatta, nem azért ruháznak fel valakit hatalommal, hogy „a kezébe vegye, eldobja és továbbadja”. A 90-es évek közepén szerinte a hatalom „sárban fetrengett, beletörölték a lábukat”, és ő nem engedi meg, hogy Fehéroroszország visszatérjen azokba az időkbe. Leszögezte ismét, hogy tüntetések nyomására nem lesz hatalomváltás az országban. Felszólította az ügyészséget, hogy még keményebben reagáljon „mindenféle koordinációs tanácsok és szervezetek” cselekedeteire.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.