Az Európai Parlament újabb jogállamisági eszközt dolgozna ki

Magyarország javasolja a hetes cikkely szerinti, politikai nyomásgyakorlásnak betudható eljárás lezárását, ám akadnak olyan tagállamok, amelyek épp a belpolitikai haszonszerzés végett ebben nem érdekeltek – erről Varga Judit igazságügyi miniszer beszélt kedden Brüsszelben a tagállamok egy tanácsülését követően, ahol hosszú idő után újra terítékre került a magyar és lengyel jogállamiság helyzete. Az Európai Parlament tegnap liberális kezdeményezésre egy sokadik jogállamisági eszköz intézményesítését javasolta.

2020. 09. 22. 19:55
null
2020.09.16. Budapest Varga Judit Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tagállamok képviselői a koronavírus európai berobbanása óta először találkoztak kedden személyesen az Általános Ügyek Tanácsának keretében Brüsszelben, ahol rendkívül átfogó témák, az EU hétéves költségvetése és mentőcsomagja, a brit–uniós kapcsolatok jövője, illetve a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni, hetes cikkely szerinti eljárások is terítékre kerültek. Az ülésen hazánkat Varga Judit igazságügyi miniszter képviselte, aki a brüsszeli sajtónak úgy értékelte a jogállamisági mechanizmus kapcsán történteket: mivel politikai eljárásról van szó, nyilvánvaló, hogy a tagállamok egy csoportjának nem áll érdekében, hogy mielőbb szavazzanak annak lezárásáról. A tárcavezető szerint a szóban forgó országokat a belpolitikai haszonszerzés vezérli a véget nem érő eljárással, ugyanis otthon rendkívüli népszerűségre tudnak szert tenni a közép-európai államok kritizálásával.

Az igazságügyi miniszter kijelentette azt is: hazánk az eljárás mihamarabbi lezárását javasolja, hiszen a folyamat leginkább politikai nyomásgyakorlásnak tudható be.

– A jogi érveknek vége – szögezte le Varga Judit, akárcsak a járványt megelőzően, most is hozzátéve: a magyar fél az eljárásban már minden hozzá intézett kérdést megválaszolt.

Michael Roth: Egyelőre nem lehet lezárni a magyar és lengyel eljárást

A német EU-elnökség színében a szociáldemokrata államtitkár, Michael Roth, a magyar kormány egyik kritikusa közben újfent a hatékony jogállamisági klauzula mellett állt ki a tanácsi tárgyalási fordulót követően, s megerősítette azt is, hogy

véleménye szerint a lengyelekkel és magyarokkal szembeni, hetes cikkely szerinti eljárást egyelőre nem lehet lezárni.

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyekért felelős liberális biztosa ugyancsak aggasztónak nevezte, hogy szerinte Magyarország és Lengyelország esetében nincs javulás a jogállamiság terén. Roth legutóbb múlt héten épp az Európai Parlamentben (EP) felszólalva beszélt az uniós támogatásokhoz rendelendő jogállamisági feltételrendszer szükségességéről. Az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az EP immár négy hete, a keretköltségvetésről és a mentőcsomagról szóló alkufolyamatról szólva azt is elmondta: nyilvánvalóan nehéz a dolguk, de a német EU-elnökség azon van, hogy az Európai Parlament igényeit is komolyan vegye.

Michael Roth a német EU-elnökség képviseletében is kritikát fogalmazott meg Varsóval és Budapesttel szemben REUTERS/Osman Orsal – RC1B7ABE7560

Politikai zsarolás a LIBE készülő eszköze?

Az EP állampolgári és jogi bizottságában (LIBE) egyébként épp kedden döntöttek egy olyan jogi mechanizmus kezdeményezéséről, amely az „illiberális tendenciák ellenében”, független szakértők segítségével vizsgálná a demokrácia, az alapvető jogok és a jogállam helyzetét a tagországokban. A mechanizmust a liberális frakció egy képviselője kezdeményezte, s azt a magyar kormány berkeiből már kedden politikai zsarolásnak nevezték. A LIBE által felkarolt vizsgálat a szövegtervezet szerint kiegészítené a hetes cikkelyes eljárást, mert az nem vezet „jelentős” eredményre. A felvázolt folyamat szintén magában foglalja a politikai feltételt az uniós kifizetésekhez.

A vírus miatt csúszik az EU-csúcs. A jogállamiság, a világjárvány európai kezelése és a török–uniós kapcsolatok is témája lett volna az állam- és kormányfők eheti, rendkívüli uniós csúcstalálkozójának, ám az ülést kedden késő délután elhalasztották, mert az Európai Tanács elnöke, Charles Michel karanténba került. A belga exminiszterelnök egyik testőre lett koronavírusos, így a helyi szabályoknak megfelelően a politikus izolációra kényszerült. Az országvezetők emiatt egy héttel később, jövő csütörtökön és pénteken találkoznak személyesen Brüsszelben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.